Conferință despre baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-despre-baluri-si-petreceri-in-bucurestiul-de-altadata-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la conferinţa istoricului Georgeta Filitti despre „Baluri şi petreceri în Bucureştiul de altădată, 1900-1930”.

Un articol de Elena Simion|11 noiembrie 2015

Dacă vreți să aflați cum socializau românii și străinii în București, în secolele trecute, ce ținute purtau, ce se afla pe mesele festive, ce dansuri erau la modă, o puteți afla ascultând-o pe doamna Georgeta Filitti.

„Oraș al bucuriei, Bucureștiul își păstrează acest renume și în prima jumatate a secolului XIX. De la Palatul Regal până la Ateneele Populare, lumea e preocupată de organizarea petrecerilor. Călătorii străini din Occident, care au descris balurile și sindrofiile la care sunt invitați, sunt impresionați de multitudinea petrecerilor, eleganța interioarelor, meniurile sofisticate și atmosfera veselă a capitalei noastre, admirând totodată cochetăria pariziană a doamnelor și bunele maniere ale domnilor.

Invitațiile sunt râvnite, de la Rege și Regină până la cei mai simpli bucuresteni. Lumea petrece, comentează, e preocupată de îmbrăcăminte, bijuterii, iar această formă de socializare dă expresivitate societății românești.

De la corsetul purtat cu strictete în Belle Epoque se ajunge, după cel de-al Doilea Război Mondial, la “rochia Boston” care e deasupra genunchiului, de la valsul grațios la dansurile americane dezlănțuite – românii dovedesc ca sunt mereu în pas cu moda.” (Georgeta Filitti)

Georgeta Filitti este specializată în istoria modernă şi contemporană a României, cercetător ştiinţific la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în perioada 1961-1998, până la gradul de cercetător principal I, consilier la Fundaţia „Ion Ghica” (1997-2004), bibliotecar, şef de secţie la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (2003-2007),  cercetător principal I, la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2007) și autoare a multor articole, cărți sau traduceri.

filitti

INFO

Înscrierile la conferința despre „Baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, 1900-1930” se pot face pe pagina de Facebook a evenimentului. Numărul de locuri este limitat.

FOTO cu Georgeta Filitti: Petrică Tănase

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România. 

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

CRONICĂ DE FILM. Producția spaniolă „Canibal” are un schelet narativ arhetipal, cu inflexiuni de indie american, peste care este turnat un ambalaj de film european de festival. Filmul norvegian „În ordinea dispariției” este o reconfortantă comedie neagră pe un fundal de nămeți nordici stropiți pe alocuri cu sângele răzbunării.

09
/07
/14

Centrul Cultural Românesc de la Londra/ Fundația Rațiu găzduiesc începând cu 10 iulie expoziția de fotografie „Lee Miller -  O Rapsodie Română“, care prezintă publicului lucrările uneia din cele mai importante figuri feminine ale secolului XX.