Conferința internațională „Cercetare artistică interdisciplinară avansată”, 16-17 noiembrie 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-internationala-cercetare-artistica-interdisciplinara-avansata-16-17-noiembrie-2020/

În perioada 16-17 noiembrie 2020, Departamentul de Studii Doctorale din cadrul UNATC „I. L. Caragiale” organizează conferinţa internaţională „Cercetare artistică interdisciplinară avansată”. Evenimentul urmăreşte alinierea şcolii doctorale româneşti la mişcarea de cercetare teatrală şi cinematografică europeană şi crearea de punţi de comunicare între profesorii şi studenţii noştri cu profesionişti din domeniile artelor spectacolului, filologiei, psihologiei, pedagogiei, filosofiei, neuroştiinţelor din plan naţional şi internaţional.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

Formatul cuprinde prelegeri, dialoguri interdisciplinare, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, unde publicul audient este cu drag invitat să devină activ. Conferința își propune să fie o platformă autentică de schimb de opinii și experiențe, chiar dacă va avea loc online. Pentru mai multe informații, puteți consulta programul conferinței.

În cadrul conferinței vor prezenta Dr. Mircea Dumitru (profesor la Universitatea București), Mircea Cărtărescu, Dr. Bogdan O. Popescu (profesor la UMF București), Leon Rubin (profesor la East 15 Acting School din University of Essex / Regatul Unit), Dr. Miguel Mejía Bedoya (profesor la University of Amazonia / Columbia), Dr. Soledad Garré Rubio (profesor la Resad / Madrid, Spania).

De asemenea, vor susține prelegeri profesori ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”: Dr. Liviu Lucaci (Rector UNATC), Dr. Alexandru Sterian, Dr. Carmen Croitoru, Dr. Dan Vasiliu, Dr. Doru Nițescu, Dr. Laurențiu Damian şi Dr. Ștefana Samfira, precum și doctoranzi UNATC.

Evenimentul se adresează studenților și profesorilor din UNATC, precum și tuturor celor interesați de subiectele atinse prin prezentări și se va desfășura online (pe platforma ZOOM). Pentru a putea participa, este necesară completarea formularului de înscriere.

Conferința face parte din activitățile proiectului „Cercetare doctorală interdisciplinară la nivel de excelență european”, finanțat de M.E.C., prin FDI 2020, coordonat de conf. univ. dr. Liviu Lucaci, derulat în cadrul Școlii Doctorale a UNATC „I. L. Caragiale”.

*

Școala doctorală din UNATC „I.L. Caragiale”, în acord cu specificul instituţiei, acţionează în sfera universitar‐artistică în domeniile TEATRU ȘI ARTELE SPECTACOLULUI și CINEMATOGRAFIE ȘI MEDIA. Școala doctorală constituie cea mai veche structură de studii doctorale din România orientată în domeniile acestea și confirmă existenţa și practica unei experienţe doctorale redutabile. Școala doctorală din cadrul UNATC a reprezentat un model pentru celelalte instituţii universitare românești cu profil artistic, la nivelul ciclului al treilea de studii universitare, conform recomandărilor Procesului de la Bologna. În respectul tradiţiei profesionale de șlefuire a măiestriei artistice și de învăţare, fixare, cercetare și creaţie artistică, pedagogia și practica universitară corespunzătoare acestora confirmă relaţia și colaborarea directă între corpul profesoral și studenţii din toate ciclurile. Sistemul universitar de îndrumare individuală este predilect în formarea persoanelor dedicate artelor scenice, filmului și media și se încadrează în metodologiile tradiţionale, artistice, educative și formative ce urmăresc excelenţa în câmpurile respective de referinţă. Noţiunea de cercetare, în sfera artelor, în domeniile TEATRU ȘI ARTELE SPECTACOLULUI și CINEMATOGRAFIE ȘI MEDIA, este indisolubil și organic legată de actul creaţiei artistice și conţine profunde aspecte cu caracter creativ, inclusiv în sectoarele limitrofe ale procesului artistic, respectiv în zonele gândirii, studiului și investigaţiei teoretice. Demersul doctoral în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” implică nemijlocit latura de cercetare și de creaţie artistică. Creaţia artistică, la rândul său, implică, nemijlocit, un demers de cercetare continuă și matur asumată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.