Conferințele FITS 2019. Celebrul dansator de flamenco Jesús Carmona despre cele două spectacole din Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-celebrul-dansator-de-flamenco-jesus-carmona-despre-cele-doua-spectacole-din-festival/

Flamenco e o prezenţă constantă dar mereu diferită în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta, compania Ballet Flamenco Jesús Carmona a adus două spectacole, „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Așa cum a precizat moderatorul Octavian Saiu la începutul conferinței, Carmona este un artist foarte căutat de festivaluri și producători din toată lumea, pentru că reprezintă o nouă generație și o abordare proaspătă a artei flamenco. „Flamenco este cultură, rădăcini, sentiment, suflet, e o artă foarte specifică și totodată foarte universală care îi atinge pe toți, de oriunde. Desigur, flamenco este o artă în principal spaniolă, dar cu mult aport venit din culturi precum arabii și turcii, care au adus cu ei o artă foarte primară. Deci flamenco e spaniol dar nu mai e numai al Spaniei” a spus Jesús Carmona.

Jesus Carmona – Impetu’s

Vorbind despre cum și-a croit compania sa un drum propriu în peisajul artiștilor de flamenco, Carmona spune că „flamenco este o artă relativ tânără și în continuă evoluție. Eu asta caut, noi drumuri prin intermediul unui limbaj artistic deja existent. Pentru mine e importantă viteza dansului și energia lui, și în mod special felul în care captăm prin ele atenția publicului. E foarte important ca energia să fie reciprocă între artist și public. În flamenco există toate sentimentele, trebuie să poți însă și transmite aceste emoții și energii spre public”. Stilul său de dans este, în propriile cuvinte, „un rezultat al faptului că am studiat tehnică clasică de dans și mult folclor spaniol. Spectacolele mele sunt trepidante, energice, iar la sfârșit am norocul ca publicul să nu rămână indiferent.”

Din punct de vedere vizual și scenografic, în spectacolele acestei companii de flamenco există o dinamică permanentă între întuneric și lumină. „Lucrăm mult la lumina și sunetul spectacolelor. Flamenco are două fețe, e ca o monedă, pe de o parte e luminos, pe de altă parte are umbre Ne străduim să ne adaptăm și din acest punct de vedere fiecărei scene pe care dansăm, ca să putem valorifica la maxim energia.

Este oare flamenco un produs preponderent turistic, așa cum se crede uneori? „Da, adesea este doar un produs turistic, o afacere. Eu pledez pentru cultura autentică, inteligentă, care să aibă o muncă serioasă în spate, nu numai niște bătăi din picioare pe o scenă. Mulți dintre cei care văd spectacolele noastre ajung să înțeleagă că flamenco e mult mai mult decât un spectacol pentru turiști.”

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cel-mai-bun-flamenco

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/flamenco-ca-destin10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

Pagina 1 din 15112345...102030...Ultima »