Conferințele FITS 2019. Celebrul dansator de flamenco Jesús Carmona despre cele două spectacole din Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-celebrul-dansator-de-flamenco-jesus-carmona-despre-cele-doua-spectacole-din-festival/

Flamenco e o prezenţă constantă dar mereu diferită în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta, compania Ballet Flamenco Jesús Carmona a adus două spectacole, „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Așa cum a precizat moderatorul Octavian Saiu la începutul conferinței, Carmona este un artist foarte căutat de festivaluri și producători din toată lumea, pentru că reprezintă o nouă generație și o abordare proaspătă a artei flamenco. „Flamenco este cultură, rădăcini, sentiment, suflet, e o artă foarte specifică și totodată foarte universală care îi atinge pe toți, de oriunde. Desigur, flamenco este o artă în principal spaniolă, dar cu mult aport venit din culturi precum arabii și turcii, care au adus cu ei o artă foarte primară. Deci flamenco e spaniol dar nu mai e numai al Spaniei” a spus Jesús Carmona.

Jesus Carmona – Impetu’s

Vorbind despre cum și-a croit compania sa un drum propriu în peisajul artiștilor de flamenco, Carmona spune că „flamenco este o artă relativ tânără și în continuă evoluție. Eu asta caut, noi drumuri prin intermediul unui limbaj artistic deja existent. Pentru mine e importantă viteza dansului și energia lui, și în mod special felul în care captăm prin ele atenția publicului. E foarte important ca energia să fie reciprocă între artist și public. În flamenco există toate sentimentele, trebuie să poți însă și transmite aceste emoții și energii spre public”. Stilul său de dans este, în propriile cuvinte, „un rezultat al faptului că am studiat tehnică clasică de dans și mult folclor spaniol. Spectacolele mele sunt trepidante, energice, iar la sfârșit am norocul ca publicul să nu rămână indiferent.”

Din punct de vedere vizual și scenografic, în spectacolele acestei companii de flamenco există o dinamică permanentă între întuneric și lumină. „Lucrăm mult la lumina și sunetul spectacolelor. Flamenco are două fețe, e ca o monedă, pe de o parte e luminos, pe de altă parte are umbre Ne străduim să ne adaptăm și din acest punct de vedere fiecărei scene pe care dansăm, ca să putem valorifica la maxim energia.

Este oare flamenco un produs preponderent turistic, așa cum se crede uneori? „Da, adesea este doar un produs turistic, o afacere. Eu pledez pentru cultura autentică, inteligentă, care să aibă o muncă serioasă în spate, nu numai niște bătăi din picioare pe o scenă. Mulți dintre cei care văd spectacolele noastre ajung să înțeleagă că flamenco e mult mai mult decât un spectacol pentru turiști.”

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cel-mai-bun-flamenco

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/flamenco-ca-destin23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.