Conferințele FITS 2019. Celebrul dansator de flamenco Jesús Carmona despre cele două spectacole din Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-celebrul-dansator-de-flamenco-jesus-carmona-despre-cele-doua-spectacole-din-festival/

Flamenco e o prezenţă constantă dar mereu diferită în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta, compania Ballet Flamenco Jesús Carmona a adus două spectacole, „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 Iunie 2019

Așa cum a precizat moderatorul Octavian Saiu la începutul conferinței, Carmona este un artist foarte căutat de festivaluri și producători din toată lumea, pentru că reprezintă o nouă generație și o abordare proaspătă a artei flamenco. „Flamenco este cultură, rădăcini, sentiment, suflet, e o artă foarte specifică și totodată foarte universală care îi atinge pe toți, de oriunde. Desigur, flamenco este o artă în principal spaniolă, dar cu mult aport venit din culturi precum arabii și turcii, care au adus cu ei o artă foarte primară. Deci flamenco e spaniol dar nu mai e numai al Spaniei” a spus Jesús Carmona.

Jesus Carmona – Impetu’s

Vorbind despre cum și-a croit compania sa un drum propriu în peisajul artiștilor de flamenco, Carmona spune că „flamenco este o artă relativ tânără și în continuă evoluție. Eu asta caut, noi drumuri prin intermediul unui limbaj artistic deja existent. Pentru mine e importantă viteza dansului și energia lui, și în mod special felul în care captăm prin ele atenția publicului. E foarte important ca energia să fie reciprocă între artist și public. În flamenco există toate sentimentele, trebuie să poți însă și transmite aceste emoții și energii spre public”. Stilul său de dans este, în propriile cuvinte, „un rezultat al faptului că am studiat tehnică clasică de dans și mult folclor spaniol. Spectacolele mele sunt trepidante, energice, iar la sfârșit am norocul ca publicul să nu rămână indiferent.”

Din punct de vedere vizual și scenografic, în spectacolele acestei companii de flamenco există o dinamică permanentă între întuneric și lumină. „Lucrăm mult la lumina și sunetul spectacolelor. Flamenco are două fețe, e ca o monedă, pe de o parte e luminos, pe de altă parte are umbre Ne străduim să ne adaptăm și din acest punct de vedere fiecărei scene pe care dansăm, ca să putem valorifica la maxim energia.

Este oare flamenco un produs preponderent turistic, așa cum se crede uneori? „Da, adesea este doar un produs turistic, o afacere. Eu pledez pentru cultura autentică, inteligentă, care să aibă o muncă serioasă în spate, nu numai niște bătăi din picioare pe o scenă. Mulți dintre cei care văd spectacolele noastre ajung să înțeleagă că flamenco e mult mai mult decât un spectacol pentru turiști.”

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cel-mai-bun-flamenco

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/flamenco-ca-destin23
/12
/19

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes și actrița Carmen Tănase, și care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecați la muncă în străinătate, și care și-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

17
/12
/19

Hiturile anilor ’80-’90 vor fi live la cea mai mare petrecere dintre ani din București – „Revelion 2020. Disco Night Fever” – organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Printre artiștii care vor urca marți, 31 decembrie, de la ora 18, pe scena din Piața Constituției se numără O-Zone, Haddaway și Milli Vanilli.

15
/12
/19

Vineri, 20 decembrie 2019, artistul Alexandru Andrieș va urca pe scena Unteatru pentru deja tradiționalul concert de Crăciun „Andrieș la Unteatru”.

10
/12
/19

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu, va interpreta, alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012).

Page 1 of 14212345...102030...Last »