Conferințele FITS 2019. Lantern Festival aduce de pe 23 iunie mitologia chinezească la Muzeul Astra
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-lantern-festival-aduce-de-pe-23-iunie-mitologia-chinezeasca-la-muzeul-astra/

La conferinţa din penultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost prezentat un eveniment excepţional şi spectaculos prin amploare, construcţie şi semnificaţii: expoziţia LANTERN FESTIVAL – China în 20 de legende

Un articol de Cristina Enescu Aky|22 iunie 2019

Constantin Chiriac (directorul FITS), Ciprian Ștefan (directorul Muzeului Astra din Sibiu) și moderatorul Octavian Saiu au vorbit despre acest eveniment-expoziție-instalație, ce va fi vernisat în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și va continua în cadrul Muzeului Astra până pe 4 august. Expoziția prezintă elemente din cultura chineză prin instalații pline de culoare și lumină. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

Lantern Festival este o întâlnire între universul simbolic românesc și o serie de repere ale trecutului și prezentului Chinei, sub semnul mitologiei și al poveștii. China știe foarte bine să își păstreze dar să își și regenereze miturile” a spus moderatorul Octavian Saiu în deschiderea conferinței dedicate acestui eveniment spectaculos din cadrul Sezonului Chinezesc al FITS 2019.

Este cel mai amplu festival cu elemente din mitologia chineză. Pe lângă instalațiile respective vor fi și alte evenimente, de exemplu astronomice, în mod special în weekend-uri. Cu multă muncă și dăruire, lucruri care caracterizează de fapt Sibiul, sperăm să dăm prin această colaborare și un mesaj altor instituții muzeale din România, să fie deschise spre astfel de proiecte.” (Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra)

E o stare de normalitate ceea e se întâmplă între FITS și Muzeul Astra, și de fiecare dată când avem musafiri de peste tot le vorbim despre oportunitatea de a avea cel mai mare muzeu din Europa la Sibiu. E extraordinar și totodată firesc să colaborăm” a subliniat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de la Sibiu. „Tatonez de mult timp această importantă companie chinezească ce aduce la Sibiu Lantern Festival. Am reușit să îi găsesc abia la New York. Presupune o muncă uriașă și costuri foarte mari toată această bucurie pe care o prezentăm la Muzeul Astra. Sunt povești care fac în mod spectaculos o punte între mitologiile și poveștile chinezești și cele din spațiul european, dar și între generații. Veți vedea instalații pe apă, pe uscat (pe versanți), totul e sub semnul luminii, al culorii, al bucuriei.”

„De asemenea, mâine seară (n.r. duminică, 23 iunie, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) vom avea șapte maeștri bucătari din China, care vor pregăti alături de bucătari din România un festin gastronomic, în logica mesajului Festivalului de anul acesta, Arta de a Dărui. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această colaborare, e un parteneriat care din păcate nu există altundeva, și sperăm că ceea ce facem va fi preluat în formă de concept, nu în ideea unei copieri. Vă anunț că avem un contract cu compania pentru următorii 5 ani, pentru ca acest proiect excepțional de la Sibiu să se întâmple exclusiv aici”, a adăugat Constantin Chiriac.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/chinese-lantern-festival

 



12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.