Conferințele FITS 2019. O montare franceză inedită a „Traviatei”, între teatru și operă
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-o-montare-franceza-inedita-a-traviatei-intre-teatru-si-opera/

Théâtre des Bouffes du Nord din Paris a adus la FITS 2019 o montare a Traviatei care împleteşte original teatrul şi opera. Un spectacol provocator pentru tradiţionalişti, atractiv pentru publicul neobişnuit cu opera, despre care Paul Escobar (care co-semnează direcţia muzicală) a vorbit la Conferinţa FITS de la Librăria Habitus.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Traviata teatrului francez are subtitlul subtitlul „You deserve a better future”/ „Meriți un viitor mai bun”, un extras din scrisoarea lui Giorgio Germont către Violetta. Moderatorul Octavian Saiu a început discuția cu Paul Escobar cu întrebarea în ce măsură poate fi rescrisă o capodoperă cu o istorie atât de bogată și cunoscută, precum Traviata? „Verdi însuși a scris opera pornind de la o adaptare a celebrului roman al lui Alexandre Dumas. Ni s-a părut interesant să îmbinăm teatrul cu opera și să aducem în scenă și povestea reală din spate. E un spectacol deopotrivă clasic și contemporan, cu o originalitate particulară. Am adăugat elemente muzicale contemporane și momente teatrale originale, dar muzica lui Verdi rămâne totuși în centru” a spus Paul Escobar. „O altă diferență față de montările clasice e că aici muzicienii devin aici și actori, și cântăreți, toată lumea se află pe scenă, sunt vizibili și parte din spectacol, iar asta ne-a permis să întrepătrundem foarte fluid teatrul și opera.”

Spectacolul are potențialul de a ridica sprâncenele criticilor de muzică și ale celor care aprobă exclusiv montările clasice în operă. „Înțeleg perfect această poziție, știu că există o ofertă enormă privind versiunile tradiționale ale Traviatei, e poate cea mai jucată operă la nivel mondial. Propunerea noastră e însă diferită de producțiile clasice. Nu avem același public, de fapt.”

Această Traviata cu siguranță va stârni interesul pentru operă al unor oameni care, înainte de vizionarea spectacolului, nu erau interesați de acest univers muzical. „A fost aproape o motivație pedagogică să facem accesibil acest domeniu, al operei clasice, într-o o manieră mai intimă. Nu ne-am adresat criticilor clasici de operă, ci am dorit să atingem și să atragem un public ce nu merge în mod obișnuit la operă. Spectacolul a fost în mare parte și un succes de critică, mai ales din partea criticilor de teatru.”

Relația dintre regia de teatru și opera din zilele noastre e una dinamică și uneori provocatoare „E o dificultate esențială pentru regizorii contemporani să propună lucruri noi, contemporane, fără însă a se atinge de opera inițială, muzicală, și de tehnica vocală. Mi se pare foarte greu să propui ceva pur vizual fără să intervii muzical. Noi propunem ceva care, credem, se pliază bine pe așteptările spectatorului de teatru.”

Cum au acceptat interpreții această abordare nonconformistă? „Au fost entuziasmați, e o echipă care vine din zone diferite – unii sunt muzicieni clasici care au devenit pentru prima dată actori vizibili pe scenă, alții și-au dezvăluit capacitățile muzicale odată cu acest spectacol” a spus Paul Escobar, devoalând unu dintre cele numeroasele elemente inovatoare interesante din acest spectacol.

*

Traviata – You deserve a better future
Regia: Benjamin Lazar
Concept: Benjamin Lazar, Florent Hubert and Judith Chemla
Aranjament și direcție muzicală: Florent Hubert and Paul Escobar
Vocal direction: Alphonse Cemin
Decor: Adeline Caron
Costume: Julia Brochier
Lumini: Maël Iger
Machiaj și păr: Mathilde Benmoussa
Asistent regie: Juliette Séjourné
Asistent decor: Nicolas Brias and Fanny Commare

Théâtre des Bouffes du Nord

www.bouffesdunord.com/en/la-saison/traviata

www.sibfest.ro/evenimente-2019/traviata02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.

02
/08
/21

Clujenii de la Grimus continuă promovarea viitorului lor album de studio printr-o piesă nou lansată - „Albie” – o piesă care ar fi trebuit să fie un simplu intermezzo pe noul album de studio Grimus, dar producătorii Alexei Țurcan și Dan Georgescu de la UNDA Recording Studios au fost de altă părere. Astfel, „Albie” a devenit prin aportul lor o piesă de sine stătătoare, cu o atmosferă aparte nu doar în cadrul noului disc, ci și raportat la întreaga discografie Grimus.

02
/08
/21

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu un line up dedicat bucuriei de a trăi pe note. După o perioadă de acalmie națională, Sibiul continuă să revitalizeze ideea de jazz, perpetuând o tradiție muzicală consacrată la nivel internațional.

29
/07
/21

Vineri, 30 iulie, începe cea de-a III-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland în Brașov. Concertul de deschidere va avea loc la Muzeul Județean de Istorie Brașov, în curtea Bastionului Țesătorilor, una dintre clădirile de patrimoniu emblematice ale vechiului oraș, și face parte din agenda estivală a Bastionului Artiștilor.

23
/07
/21

În perioada 23 iulie - 26 septembrie, se va desfășura seria de concerte live „Alternative Brunch”, dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

22
/07
/21

Între 16 și 24 iulie EUROPAfest sărbătorește vara cu o ediție bogată în jazz. Diferite stiluri și ritmuri cu artiști din 20 de țări se pot auzi zilnic la Sala Auditorium a Palatului Regal / Muzeul Național de Artă al României.

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]