Conferințele FITS 2019. O montare franceză inedită a „Traviatei”, între teatru și operă
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-o-montare-franceza-inedita-a-traviatei-intre-teatru-si-opera/

Théâtre des Bouffes du Nord din Paris a adus la FITS 2019 o montare a Traviatei care împleteşte original teatrul şi opera. Un spectacol provocator pentru tradiţionalişti, atractiv pentru publicul neobişnuit cu opera, despre care Paul Escobar (care co-semnează direcţia muzicală) a vorbit la Conferinţa FITS de la Librăria Habitus.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Traviata teatrului francez are subtitlul subtitlul „You deserve a better future”/ „Meriți un viitor mai bun”, un extras din scrisoarea lui Giorgio Germont către Violetta. Moderatorul Octavian Saiu a început discuția cu Paul Escobar cu întrebarea în ce măsură poate fi rescrisă o capodoperă cu o istorie atât de bogată și cunoscută, precum Traviata? „Verdi însuși a scris opera pornind de la o adaptare a celebrului roman al lui Alexandre Dumas. Ni s-a părut interesant să îmbinăm teatrul cu opera și să aducem în scenă și povestea reală din spate. E un spectacol deopotrivă clasic și contemporan, cu o originalitate particulară. Am adăugat elemente muzicale contemporane și momente teatrale originale, dar muzica lui Verdi rămâne totuși în centru” a spus Paul Escobar. „O altă diferență față de montările clasice e că aici muzicienii devin aici și actori, și cântăreți, toată lumea se află pe scenă, sunt vizibili și parte din spectacol, iar asta ne-a permis să întrepătrundem foarte fluid teatrul și opera.”

Spectacolul are potențialul de a ridica sprâncenele criticilor de muzică și ale celor care aprobă exclusiv montările clasice în operă. „Înțeleg perfect această poziție, știu că există o ofertă enormă privind versiunile tradiționale ale Traviatei, e poate cea mai jucată operă la nivel mondial. Propunerea noastră e însă diferită de producțiile clasice. Nu avem același public, de fapt.”

Această Traviata cu siguranță va stârni interesul pentru operă al unor oameni care, înainte de vizionarea spectacolului, nu erau interesați de acest univers muzical. „A fost aproape o motivație pedagogică să facem accesibil acest domeniu, al operei clasice, într-o o manieră mai intimă. Nu ne-am adresat criticilor clasici de operă, ci am dorit să atingem și să atragem un public ce nu merge în mod obișnuit la operă. Spectacolul a fost în mare parte și un succes de critică, mai ales din partea criticilor de teatru.”

Relația dintre regia de teatru și opera din zilele noastre e una dinamică și uneori provocatoare „E o dificultate esențială pentru regizorii contemporani să propună lucruri noi, contemporane, fără însă a se atinge de opera inițială, muzicală, și de tehnica vocală. Mi se pare foarte greu să propui ceva pur vizual fără să intervii muzical. Noi propunem ceva care, credem, se pliază bine pe așteptările spectatorului de teatru.”

Cum au acceptat interpreții această abordare nonconformistă? „Au fost entuziasmați, e o echipă care vine din zone diferite – unii sunt muzicieni clasici care au devenit pentru prima dată actori vizibili pe scenă, alții și-au dezvăluit capacitățile muzicale odată cu acest spectacol” a spus Paul Escobar, devoalând unu dintre cele numeroasele elemente inovatoare interesante din acest spectacol.

*

Traviata – You deserve a better future
Regia: Benjamin Lazar
Concept: Benjamin Lazar, Florent Hubert and Judith Chemla
Aranjament și direcție muzicală: Florent Hubert and Paul Escobar
Vocal direction: Alphonse Cemin
Decor: Adeline Caron
Costume: Julia Brochier
Lumini: Maël Iger
Machiaj și păr: Mathilde Benmoussa
Asistent regie: Juliette Séjourné
Asistent decor: Nicolas Brias and Fanny Commare

Théâtre des Bouffes du Nord

www.bouffesdunord.com/en/la-saison/traviata

www.sibfest.ro/evenimente-2019/traviata11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

Pagina 1 din 15012345...102030...Ultima »