Conflictul dintre Rusia și Ucraina, la Festivalul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/conflictul-dintre-rusia-si-ucraina-la-festivalul-cinepolitica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 şi 30 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, cu o selecţie de filme puternice, dezbateri şi evenimente speciale. Cea de-a patra ediţie a festivalului va pune în discuţie un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, într-un program special.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2015

Festivalul Cinepolitica / Pe 27 aprilie, cu susținerea Ambasadei Ucrainei în România, organizația non-guvernamentală Pământeni va lansa campania de strângere de fonduri pentru victimele conflictului din estul țării, numită „Pământeni pentru Ucraina”.

Cu acest prilej, va fi proiectat documentarul Nasha Nadyia/ Nadia noastră, realizat de o echipă coordonată de Volodymyr Tykhiy despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deținută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, în baza acuzației de complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei.

Nasha Nadia

Nasha Nadia

Deși s-a dovedit că a fost capturată de forțele pro-ruse cu cel puțin 30 de minute înainte ca cei doi să fie uciși, Nadia Savcenko nu a fost eliberată nici până astăzi.

Ea a devenit un simbol al conflictului între Ucraina și Rusia şi a fost aleasă în Parlamentul ucrainean în timp ce era în detenţie. În decembrie, a intrat în greva foamei în semn de protest.

În cadrul aceluiași program, pe 27 aprilie, vor fi proiectate 9 scurtmetraje documentare din seria Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, începută în timpul protestelor din Kiev de un grup de cineaști care și-a propus să surprindă permanent situația din zonele de conflict.

Printre acestea, Road to Donetsk Airport, Brother,  Shchastya/ Happiness, Interrogation, Enemy. Cele aproape 100 de scurtmetraje din proiect înregistrează, totodată, coagularea unei societăți civile în Ucraina, potrivit fondatorului Babylon 13, Volodymyr Tykhyi.

Proiecțiile vor fi urmate de dezbateri la care va participa ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, alături de politologi și jurnaliști.

Foto: Festivalul Cinepolitica – cinepolitica.ro

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.