Constantin Brancusi – cel mai valoros pictor român în 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-brancusi-cel-mai-valoros-pictor-roman-in-2013/

Constantin Brâncuşi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany” fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Constantin Brancusi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany“ fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Top 100 cei mai valoroşi pictori români a fost lansat joi seară, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, şi se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, luând în considerare indexurile de artă interne şi internaţionale.

„Primele cinci poziţii nu aparţin României cunoscute, aparţin României celebre, dar în afara graniţelor, nu pieţei româneşti de artă. Este un top al pieţei româneşti de artă care vorbeşte în mai mică măsură de piaţa românescă de artă şi în mai mare măsură de piaţa internaţională de artă”, a spus Alexandru Bâldea, managing partner Artmark.

Acesta a menţionat şi faptul că, în anul 2013, s-a depăşit şi pragul de 300.000 de euro pentru o tranzacţie pe piaţa românească. De asemenea, acesta a spus că, în trei ani, va fi depăşit şi pragul de 500.000 de euro pentru o operă de artă românească tranzacţionată pe piaţa de artă românească.

Astfel, pe primul loc în Top 100 cei mai valoroşi pictori se află Constantin Brancuşi, a cărui lucrare „Studiu pentru domnişoara Pogany” a fost vândută la o licitaţie la Londra, în iunie 2013, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Pictori mari alături de Constantin Brancusi

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013.

Locul al treilea în topul celor mai valoroşi pictori români îi revine lui Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), a cărui pictură „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor” a fost vândută la o licitaţie din New York, din decembrie 2012, cu suma de 341.325 de euro.

Locul al patrulea al clasamentului îi revine pictorului Vilmos Aba – Novak, a cărui lucrare „Circul mare” a fost cumpărată, în decembrie 2009, la o licitaţie din Budapesta, cu suma de 306.850 de euro. De asemenea, pictura „Olari” a fost cumpărată, la licitaţia Bonhams, din 2010, cu suma de 28.740 de euro.

Constantin Brancusi Studiu

„Studiu pentru domnişoara Pogany“, de Constantin Brancusi

Ocupantul locului al cincilea este Ştefan Luchian, care, în topul de anul trecut, s-a poziţionat pe locul al patrulea. Cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa din România în 2013 a fost a unei opere a pictorului Ştefan Luchian. Astfel, pictura „Două fete” a fost vândută la licitaţia Goldart, din aprilie 2013, de la Bucureşti cu suma de 300.000 de euro. De asemenea, în 2010, la licitaţia Artmark, tabloul lui Ştefan Luchian „Trandafiri” a fost vândut cu suma de 50.000 de euro.

Nicolae Tonitza ocupă locul al şaselea, pictura „În iatac” fiind vândută în decembrie 2011, la licitaţia Artmark, cu suma de 290.000 de euro. Nicolae Grigorescu se află pe locul şapte, „Ţărăncuţă odihnindu-se” fiind vândută în aprilie 2011, la Bucureşti, cu suma de 270.000 de euro, iar Arthur Aron Segal se situează pe locul opt, cu „Căderea omului”, care a fost vândută cu 228.595 de euro, la o licitaţia din februarie 2009, de la Londra.

Pe locul al nouălea se situează Adrian Ghenie, a cărui pictură „Regele” a fost cumpărată cu 212.238 de euro, la o licitaţie din iunie de la Londra, iar locul al zecelea îl ocupă Istvan (Ştefan) Szonyi. Opera sa „Viaduct pe Dunăre” a fost vândută cu suma de 204.500 de euro.

Topul este completat de nume mari, precum Camil Ressu (locul 14), Ioan Andreescu (locul 16), Nicolae Dărăscu (locul 28), Lucian Grigorescu (locul 54), Ştefan Câlţia (locul 81), Dan Perjovschi (locul 97), Gheorghe Tattarescu ( locul 100), dar şi nume mai puţin cunoscute, precum Alexandru Bunescu (locul 49) şi Victor Man (locul 51), notează Mediafax.

Cea de-a doua ediţie a Topului 100 cei mai valoroşi pictori români cuprinde şi patru clasamente conexe.

Info:

Top 100 al celor mai valoroşi pictori români a fost realizat de Capital în colaborare cu Artmark.

Foto credit: Artmark, Constantin Brancusi

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.