Constantin Petre, „Premiul Special“ la Gala Premiilor GOPO 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-petre-premiul-special-la-gala-premiilor-gopo-2017/

Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale şi pirotehnice, va fi onorat cu “Premiul Special” la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc marţi, 21 martie, la Teatrul Naţional din Capitală.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2017

Cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare, Constantin Petre este responsabil pentru cele mai spectaculoase efecte speciale, manevrarea mașinilor de fum sau a armelor de foc din producții românești și internaționale. Porecla colegilor l-a consacrat în breaslă drept “Nea Bombi” sau “Bombardel”, apelativ însușit inclusiv pe genericele filmelor la care a lucrat de-a lungul anilor.

Până în anul 1975, când a obținut carnetul de pirotehnist, Constantin Petre a lucrat la producții precum ”Mihai Viteazul” (Sergiu Nicolaescu,1970), “Vifornița” (Mircea Mureșan, 1973), “Toamna bobocilor” (Mircea Mureșan, Mircea Moldovan, 1975).

Numele său se regăsește pe genericele filmelor: “Misterele Bucureștilor” (regia Doru Năstase, 1983), “Pe malul stâng al Dunării albastre” (regia Malvina Urșianu, 1983), “Noi, cei din linia întâi” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Întunecare” (regia Alexandru Tatos, 1985), “Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1989), “Cine are dreptate?” (regia Alexandru Tatos, 1990), “Drumul câinilor” (regia Laurențiu Damian, 1992), “Punctul zero” (regia Sergiu Nicolaescu, 1996), “Trenul vieții” (regia Radu Mihăileanu, 1998) sau “Binecuvântată fii, închisoare” (regia Nicolae Mărgineanu, 2002).

Începând cu anii 90, Constantin Petre este cooptat în echipele producțiilor străine realizate la Studiourile din Buftea: “Lurking Fear” (regia C. Courtney Joyner, 1994), “Huntress: Spirit of the Night” (regia Mark S. Manos, 1995), “Demon in the Bottle” (regia Randall William Cook, 1996), “Captain Conan” (regia Bertrand Tavernier, 1996), “Johnny Mysto: Boy Wizard” (regia Jeff Burr, 1997), “The Secret Kingdom” (regia David Schmoeller, 1998), “Straight into Darkness” (regia Jeff Burr, 2001), “Modigliani” (regia Mick Davis, 2004).

Figura lui “Nea Bombi” nu a trecut neobservată, astfel încât a fost distribuit în lungmetrajele “Cea mai fericită fată din lume” (regia Radu Jude, 2009) și “Despre oameni și melci” (regia Tudor Giurgiu, 2012), dar și într-o serie de reclame alături de Andi Vasluianu.

14
/02
/22

Serile de luni din martie vor sta sub semnul comediei la Warner TV, care va difuza, după ora 20:00, filme cu peripeții amuzante pentru întreaga familie. Seria va debuta pe 7 martie, cu lungmetrajul „Cei trei Ninja lovesc din nou/ 3 Ninjas Kick Back” (1994), regizat de Charles T. Kanganis.

09
/02
/22

Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la cea de-a 21-a ediție a TIFF printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. În perioada 17-26 iunie, zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski, ca parte dintr-un program special dedicat cinematografiei din Polonia, una dintre cele două țări invitate la această ediție de festival.

08
/02
/22

OPINIE Primul lucru care mi-a atras atenţia când m-am uitat pe nominalizările din acest an la Premiile Oscar, anunţate marţi de Academia Americană de Film, a fost numărul mare de filme cu subiecte plasate în trecut.

03
/02
/22

CRONICĂ DE FILM O frumoasă animaţie japoneză, „Belle” (2021, r. Mamoru Hosoda), care a avut anul trecut premiera mondială la Cannes, ajunge acum şi în cinematografele de la noi, atât în versiunea originală şi cu subtitări, cât şi dublată în română.

01
/02
/22

CRONICĂ DE FILM Pe măsură ce treceau minutele din „The Worst Person in the World” (2021) la proiecţia de la Cinema Elvire Popesco, mă tot gândeam: juriul de la Cannes a avut la îndemână acest „mare film existenţialist contemporan” (o descriere justă pe care aveam să o citesc apoi în revista Positif) pentru a-i acorda Palme d`Or, dar a preferat în schimb, din dorinţa de a scrie istorie, să aleagă un pariu riscant ca „Titane”?

31
/01
/22

CRONICĂ DE FILM "Lucruri pentru care merită să plângi" (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

28
/01
/22

„Miracol”, thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, își începe circuitul pe marile ecrane din România chiar înainte de data premierei și va avea parte de avanpremiere și de proiecții speciale, urmate de Q&A cu echipa filmului, în Cluj, Timișoara, București, Sibiu și Piatra Neamț.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.