Controversatul „American Sniper“, preferat de publicul din SUA la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/controversatul-american-sniper-preferat-de-publicul-din-sua-la-oscar/

„Lunetistul american/ American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, este lungmetrajul preferat de cei mai mulţi americani pentru câştigarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2015

Dacă americanii de rând ar vota peliculele care să câştige premiile Academiei, „Lunetistul american/ American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, ar fi câştigătorul categoriei „cel mai bun film”, potrivit studiului anual despre premiile Oscar realizat de Reuters şi Ipsos.

Lungmetrajul „Lunetistul american/ American Sniper”, inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme, a fost votat de 22% dintre respondenţi drept câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film, dintre cele opt nominalizate anul acesta, potrivit unui sondaj realizat în SUA, în perioada 16 – 23 ianuarie.

Academia de film americană a decis ca în acest an să nominalizeze doar opt lungmetraje, nu zece, la categoria „cel mai bun film”: „American Sniper”, de Clint Eastwood, „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, şi „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Pe locul al doilea în acest sondaj se află „Selma”, un film despre Martin Luther King, regizat de Ava DuVernay. Acesta a obţinut 8 procente din partea respondenţilor.

Poziţia a treia îi revine filmului „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, care a obţinut 4 procente.

Aproximativ jumătate dintre respondenţi (48%) au spus că nu ştiu ce peliculă ar merita să câştige premiul Oscarul pentru cel mai bun film.

Cele două filme de pe primele poziţii, „American Sniper” şi „Selma”, au reprezentat subiectul unor controverse în ultimele săptămâni.

Astfel, filmul regizat de Eastwood, aflat în prezent pe primul loc în box office-ul nord-american, a devenit un punct de dezbatere între liberali şi conservatori în ceea ce priveşte moralitatea războiului şi rolul lunetiştilor.

Pe de altă parte, „Selma” a atras critici din partea unor istorici, care au spus că în film a fost prezentat greşit rolul pe care preşedintele Lyndon B. Johnson l-a avut în lupta pentru dreptul de vot al persoanelor de culoare.

De asemenea, acest studiu a arătat că mulţi americani nu au văzut filmele nominalizate anul acesta la diverse categorii ale premiilor Oscar.

Cel mai vizionat film de către respondenţi a fost „Fata dispărută/ Gone Girl”, în regia lui David Fincher. 12% dintre respondenţi au văzut thrillerul american adaptat de Gillian Flynn pe baza romanului său omonim lansat în 2012.

„American Sniper” şi musicalul „În inima pădurii/ Into the Woods”, regizat de Rob Marshall, s-au clasat pe locul al doilea în topul celor mai vizionate filme, însumând 9 procente fiecare.

Cele două filme cu cele mai multe nominalizări la Oscar – 9 -, ” Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, regizat de Wes Anderson, şi „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, au fost văzute de 8%, respectiv 4% dintre participanţii la sondaj.

De asemenea, 65% dintre respondenţi au declarat că nu au văzut niciunul dintre cele 15 filme listate în acest sondaj.

Cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris. Câştigătorii vor fi votaţi de aproximativ 6.100 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Studiul Reuters/ Ipsos a fost realizat online, pe un eşantion de 2.385 de americani şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,3 procente.

Foto din American Sniper – captură film

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.