Coproducţie Rusia-Ucraina, câştigătoarea Festivalului internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/coproductie-rusia-ucraina-castigatoarea-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-alter-native/

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.  Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.

 Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native a fost oferit, sâmbătă seara, de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Alături de marele premiu al festivalului, în cadrul manifestării au mai fost oferite cinci premii: premiul Radio România Cultural a revenit producţiei ‘Luminaris’ de Juan Pablo Zaramella (Argentina), Premiul Televiziunii Erdely TV – ‘Chippendale’, de Kamila Safina (Rusia), Premiul Fundaţiei Communitas pentru cel mai bun regizor maghiar din România a fost acordat regizoarei Felméri Cecília pentru producţia ‘Minute infinite’.

Premiul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost acordat producţiei ‘Din spatele oglinzilor’ de Julio O. Ramos (Peru), Premiul municipiului Târgu Mureş – ‘Tram’ de Michaela Pavlatova (Franţa/Republica Cehă), iar Premiul in memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film studenţesc a revenit peliculei ‘3 zile de libertate’ de Lukasz Borowski (Polonia). Acest premiu a fost acordat de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar din România cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi de Comisionerul Educaţional al Ungariei Aari-Tamas Lajos, care a oferit tradiţionalul stilou.

Pe parcursul celor cinci zile ale festivalului, pe lângă cele 59 de scurt-metraje care au intrat în concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

Din program nu au lipsit nici documentarele prezentate la Festivalul One World România şi nici concertele, capul de afiş fiind Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’.

Acesta a evoluat pe scena Palatului Culturii cu spectacolul ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul şi-a propus realizarea ilustraţiei muzicale simultane ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Charlie Chaplin.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native, care se va încheia duminică seara, este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

26
/05
/23

În cea de-a patra zi a Festivalului „Buzău Iubește Teatru”, ni se propune o comedie situațională intitulată Cancún, scrisă în catalană de Jordi Calcerán, tradusă de Luminița Voina Răuț și regizată de Felix Alexa care asigură și ilustrația muzicală.

25
/05
/23

„Săptămâna Comediei”, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale tradiționale ale Brașovului, aniversează 10 ani. Ediția aniversară a festivalului va avea loc în perioada 3-9 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Cinema Astra și în Parcul Central Nicolae Titulescu, fiind alcătuită din trei componente distincte: teatru, film și o secțiune de teatru, concerte și spectacole în aer liber pentru toată familia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.

25
/05
/23

În cea de-a treia zi a Festivalului „Buzău Iubește Teatru” ni se propune o călătorie în timp pentru a explora „Eroine” sau „Scrisori ale unor eroine” , după tragedia lui Publius Ovidius Naso, într-un spectacol-autor aparent clasic și plin de efervescență care poartă semnătura lui Andrei Măjeri prin traducere, adaptare scenică, costume și muzică.

25
/05
/23

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România anunță lansarea celei de-a zecea ediții a concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR, destinate tinerilor muzicieni, interpreți de muzică vocală și instrumentală, inclusiv folclor, precum și dirijorilor cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepție.

24
/05
/23

Șapte trupe și trei DJ alcătuiesc valul 3 de artiști anunțați la Rocanotherworld 2023: Subcarpați, The Mono Jacks, byron, Grimus, Hvnds, Ottis Coeur, Coven Clash, Ufe, Bully și K-lu se alătură pe scenele Rocanotherworld 2023, ce va avea loc la Iași în perioada 22-25 iunie 2023.