Corina Chiriac, 66. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-chiriac-66-la-multi-ani/

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieşită cu totul din comun. (…) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de şampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei şi o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă şi avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine şi să-mi urez singură ‘La mulţi ani! – Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreaţă şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Corina Chiriac s-a născut la 26 octombrie 1949 la București. Fiica compozitorului Mircea Chiriac, profesor la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, a fost, de mică, familiarizată cu lumea sunetelor.

A studiat, timp de șase ani, vioara și pianul la Școala de muzică nr. 1 din București. În anul 1967, după absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, fiind colegă de generație cu: George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag sau Mircea Diaconu

A debutat la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa ”Sfântul” de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu.

Am fost angajată, la un moment dat, la Teatrul Giulești. Am dat concurs, m-a ajutat colegul meu Florin Zamfirescu, astăzi uriașul actor Florin Zamfirescu, — a rămas prietenul meu și îl admir și îl respect de-o viață—, m-a ajutat să dau examen la Teatrul Giulești, am luat examenul, dar nu s-a întâmplat să-mi găsească un rol în primul an și am șomat pe acolo pe coridoare. Eram extrem de tristă și de frustrată pentru că eu am fost întotdeauna o fată activă, o femeie de acțiune. În vara următoare s-a întâmplat că am fost trimisă de trei instituții diferite din România la trei festivaluri internaționale diferite. – Corina Chiriac

În viața muzicală a debutat în anul 1965, în cadrul emisiunii de televiziune ”Debuturi”, interpretând două compoziții proprii și melodia ”Pe Valea Prahovei” a lui George Grigoriu.

A revenit în muzica ușoară patru ani mai târziu, participând la concursul de televiziune ”Steaua fără nume” (1969-1970).

În 1971 a reprezentat România la Festivalul ”Cerbul de aur”, unde a obținut ”Cerbul de bronz”, cu melodiile ”Inimă nu fi de piatră” și ”Va veni o clipă”. În același an şi-a înscris numele în comedia cinematografică ”Aventuri la Marea Neagră”.

Din anul 1972 a participat la toate edițiile Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia, activitatea sa artistică muzicală intensificându-se cu înregistrări la TV și Radio, concerte.

De cântat am început nu într-o doară, ci oarecum în urma unui pariu. Colegii îmi spuneau „Hai, mă, tu nu ai curaj să cânți la Steaua fără nume!”. Eu le cântam lor la întrunirile noastre de sâmbătă seara. Unul cânta la chitară, altcineva cânta din gură, altul spunea o poezie, iar eu mă așezam la pian și le cântam șansonete franțuzești, twisturi și ce se purta prin ’68 și ’69. Ei îmi spuneau: „Bine, mă, tu care cânți așa bine de ce nu te duci și tu să apari acolo, să arăți ce poți?”. Eu am zis „Aveți dreptate”. Și cam așa era, nu prea aveam curaj la început. Și după succesul de la „Steaua fără nume” am crezut că o să cânt câțiva ani, o să apar la televizor, dar după aia „Haideți să trecem la lucruri serioase, să ne apucăm de teatru. – Corina Chiriac

Cu ocazia zilei sale de naştere, Corina Chiriac a lansat zilele acestea un dublu album – „Hai, hai lângă mine stai”, cu 20 de melodii, în totalitate noi.

Foto: Corina Chiriac – facebook