Corul de Copii Radio, la „70 de primăveri”
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-de-copii-radio-la-70-de-primaveri/

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2015

Sâmbătă, 25 aprilie (19.00), sunteţi invitaţi, cu mic cu mare, la Sala Radio, la un concert aniversar de excepţie: “70 DE PRIMĂVERI”. Dacă de-a lungul ultimelor stagiuni ansamblul a dăruit publicului spectacole complexe depăşind graniţele unui simplu concert, evenimente în care momentele muzicale completate de joc dramatic şi elemente de recuzită s-au îmbinat cu proiecţii video – Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ş.a. – de această dată, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, veţi asculta o parte dintre cele mai frumoase partituri din repertoriul ansamblului, constituit de-a lungul anilor.

„La 70 de ani de existenţă, Corul de Copii Radio prezintă publicului său un concert în care îi va omagia pe toţi cei care i-au alcătuit istoria. Doresc să le mulţumesc celor care, de-a lungul timpului, şi-au dăruit anii copilăriei Corului de Copii Radio. Generaţia de azi datorează enorm copiilor, părinţilor lor şi celor care au sprijinit, promovat şi sponsorizat manifestările artistice în cei 70 de ani de existenţă. Celor care doresc ca viaţa copiilor lor să nu fie umbrită de lipsa de sensibilitate şi de toleranţă atât de evidente în ultima vreme, le spun că aici, la Corul de Copii Radio, se pot bucura de condiţii de formare deosebite, de un mediu în care disciplina lucrului, deschiderea culturală şi satisfacţiile artistice oferă copiilor şansa de a învăţa să simtă şi să trăiască frumos.” – declară dirijorul Voicu Popescu

La finalul acestui spectacol multimedia complex, ultima piesă a serii – celebrul cântec Valurile Dunării (Iosif Ivanovici) – va însemna un moment cu totul deosebit. Alături de cei care compun în prezent corul, vor urca pe scenă foşti membri ai ansamblului, o frumoasă întâlnire între generaţii. Şi cum Corul de Copii Radio este mereu o punte de legătură între cei mai mici membri, care abia păşesc în lumea notelor muzicale şi a portativelor, şi cei intraţi în adolescenţă care părăsesc ansamblul, penultima lucrare a serii – Rundadinella (Carl Orff) – va introduce în scenă şi grupa pregătitoare. În repertoriul serii se vor regăsi de asemenea partituri de Bach, Fauré, Mozart, Pergolesi, Britten etc.

Evenimentul se va derula în acompaniamentul la pian al Magdalenei Faur, iar Ilinca Lorenz va asigura partea de percuţie. Spectacolul este prezentat de actriţa Delia Nartea.
Concertul aniversar se derulează cu sprijinul sponsorilor: Eurolines România, BRD – Groupe Société Générale, Carrefour, Kandia Dulce.

În seria de evenimente speciale programate în acest an aniversar, Corul de Copii Radio a cântat pe 26 martie în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale din Grecia, deosebit de apreciat şi pe plan european. Sub conducerea lui Voicu Popescu, corul s-a bucurat de 100% exclusivitate în programul de deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a IV-a a evenimentului.

În agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziţiei Universale Milano 2015), Lugano (Elveţia) şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu etc.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.
Performanţele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei.

Corul de Copii Radio rămâne dedicat muzicii corale româneşti clasice şi contemporane pe care o promovează atât în interiorul, cât şi în exteriorul graniţelor ţării. Astfel a apărut ideea proiectului “Amprente”, prezentat în străinătate sub titlul “Romanian Roots”, care propune publicului un parcurs al spiritualităţii româneşti oglindite în muzica corală. Acest spectacolul multimedia a fost prezentat la “Simpozionului Mondial de Muzică Corală”, organizat la Copenhaga de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale (2008), în cadrul Zilelor Europene Neudrossenfeld – Germania, la Festivalul “Let the Future Sing” – Suedia şi la “International Thracian Choir Festival” – Bulgaria (2009).

Anul 2010 consemnează 65 de ani de existenţă ai formaţiei şi participarea Corului de Copii Radio la proiectul « De la ucenicie la măiestrie », dedicat studenţilor claselor de dirijat din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În plus, a fost montată lucrarea « Magnificat anima mea – Dominum » de J.S. Bach, alături de orchestra baroc belgiană « Il Gardelino » şi de clavecinistul Ketil are Hausgang în cadrul Festivalului de Muzică Veche.

« For the beauty of the Earth » a fost proiectul anului 2011 şi a inclus, în premieră naţională şi europeană, lucrarea « Opereta Ecologica en Quatro Actos » de Alberto Grau, spectacol ce a fost prezentat în Festivalul Internaţional « George Enescu ».

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

16
/03
/16

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chișinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniți de Yuri Botnari, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

16
/03
/16

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI - la percuție orientală.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

Joshua Redman Trio deschide pe 24 martie seria concertelor Jazz Night Out 2016, organizate de Twin Arts.

15
/03
/16

Jean-Michel Jarre va susține un concert la Cluj-Napoca, pe 11 noiembrie, în cadrul turneului său mondial - "Electronica", potrivit paginii de Facebook a artistului. Turneul mondial "Electronica" începe pe 4 octombrie în Cardiff și include orașe precum Londra, Oslo, Stockholm, Viena și Paris.

13
/03
/16

Grand Cinema & More va difuza în exclusivitate, în România, „Queen: A Night in Bohemia”, concertul legendar care a avut loc în anul 1975 la Hammersmith Odeon în Londra, reintegrat în formatul de sunet 5.1.

12
/03
/16

 Campionul la patinaj Phillippe Candeloro va juca rolul vânătorului de vampiri Van Helsing în spectacolul DRACULA PE GHEAȚĂ prezentat de Teatrul pe Gheață din Sankt-Petersburg în premiera mondială pe 6 aprilie la Sala Palatului din București, și ulterior, pe 8 aprilie la Cluj-Napoca, Sala Polivalentă.

12
/03
/16

Două discuri, foarte deosebite între ele – fațete ale unei evidente iubiri față de muzică, pusă în slujba activismului social și de mediu (cazul albumului “Water” semnat de pianista franceză Hélène Grimaud) sau în slujba ludicului (cazul albumului “The Clarinotts” numit astfel chiar după ansamblul care l-a și înregistrat, cei trei membri, toți clarinetiști, ai familiei Ottensamer – Ernst, Daniel și Andreas).

09
/03
/16

Cu siguranţă, melomanii îşi amintesc cu placere de prezenţa violonistului David Grimal  şi a orchestrei sale Les Dissonances în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediţia 2015. Peste câteva zile, celebrul violinist revine pe scena Ateneului Român de astă dată cu o propunere  deosebit de ambiţioasă: Integrala sonatelor şi partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian  Bach, în două concerte.

09
/03
/16

Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cel care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, va interpreta Fantasia-Appassionata în sol major, lucrare definitivată în 1860 de compozitorul și violonistul belgian Henri Vieuxtemps. Concertul va avea loc miercuri, 16 martie de la ora 19.00, la Sala Radio. Dirijor, Radu Postăvaru.

08
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, începând cu ora 19.00, pe scena Ateneului Român din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a III-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.