Cosmin Matei şi Petre-Emanuel Ghergu prezintă „Universul uman“ la Cafeneaua Légère
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmin-matei-si-petre-emanuel-ghergu-prezinta-universul-uman-la-cafeneaua-legere/

Cafeneaua Légère şi 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziţia intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artişti vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experienţă pe simezele bucureştene.

Un articol de Andrada Văsii|19 iunie 2013

Cafeneaua Légère și 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziția intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artiști vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experiență pe simezele bucureştene.

Condus de o nemărginită sete lăuntrică pentru descoperirea universului uman, Cosmin Matei propune lucrări plasate în două etape diferite ale maturizării sale artistice: povestea sensibilă a începutului oricărui cuplu, dragostea umană magică și eternă, pe de o parte, dar și profunzimea operei lui Dante, „Divina Comedie“, în care persoanjele sunt supuse multor obstacole, pe de altă parte.

Ambele teme descoperă frământările umane văzute prin ochii plasticianului și transpuse cu mare acuitate în opere ce folosesc un limbaj plastic racordat armonios și echilibrat, iar jocul dintre pozițiv și negativ, dintre închis şi deschis aduc un plus de originalitate compozițiilor artistului.

Un univers bivalent

Universul uman văzut de Petre-Emanuel Ghergu se manifestă pe două planuri: cel terestru, al iubirii ce se manifestă în interiorul cuplului, dar și planul ceresc, cel prin care Creatorul își exprimă zilnic iubirea față de oameni. Compozițiile tânărului artist vizual sunt încărcate de un profund simbolism teologic. Astfel, cei doi tineri plasticieni reușesc să creeze un dialog.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.