Costin Pătru își prezintă expoziţia de grafică şi pictură „Nokte” la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/costin-patru-isi-prezinta-expozitia-de-grafica-si-pictura-nokte-la-muzeul-national-al-taranului-roman/

Joi, 21 martie 2013, ora 18.00, Costin Pătru realizează vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură ,,Nokte”, la Sala Acvariu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Un articol de Andrada Văsii|20 martie 2013

Joi, 21 martie 2013, ora 18.00, Costin Pătru realizează vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură Nokte. Evenimentul va avea loc la Sala Acvariu de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Nokte provine de la cuvântul grecesc Nyx (în latină Nox), însemnând noapte. Nokte este zeiţa nopţii, fiică a Haosului, mamă a lui Thanatos şi a lui Charon, a fost prezentă la facerea lumii. Nefiind venerată în mod făţiş, din cauza obscurităţii ei, nu are un rol bine reliefat în mitologie, dar apare în cosmologie.

Deşi, din timpuri imemoriale, noaptea a fost considerată o perioadă periculoasă, plină de tenebre, mulţi artişti şi artizani din toate domeniile au profitat de ea, pentru a-şi definitiva operele. De aceea, expoziţia prezentă o are ca patroană pe această zeitate primordială şi evitată.

Expoziţia investighează subconştientul, rezultatul final fiind un experiment cu tentă suprarealistă.

În pofida zicalei „Somnul naţiunii naşte monştri” în acest caz „Somnul raţiunii naşte idei”.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 16 aprilie 2013.

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.

02
/10
/18

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat, ieri, un clip numit “Copiii referendumului”, prin care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie. Spotul, inspirat din serialul “The Handmaid’s Tale” (“Povestea slujitoarei”), în care este descrisă viaţa din Gilead, un stat condus de un regim totalitar ultra-religios, unde femeile sunt folosite pentru a procrea, s-a viralizat în scurt timp pe rețelele de socializare.

01
/10
/18

A apărut o necesară carte-album, „CineBucurești. 100 de ani de modernitate - Sala de cinema”, coordonată de arhitectul Mihaela Pelteacu și cineastul Laurențiu Damian. Un volum despre istoria glorioasă a sălilor de cinema din București, care trezește nostalgii dar induce și tristețe din cauza stării actuale de degradare a cinematografelor.

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.