Creații ale artiștilor rezidenți la Roma, reunite de Accademia di Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatii-ale-artistilor-rezidenti-la-roma-reunite-de-accademia-di-romania/

Lucia Ghegu şi Alexandra Oancea fac parte din grupul de 15 artişti în rezidenţă la Roma, care creează în cadrul celei XVIII-a ediţii a expoziţiei internaţionale de artă contemporană „Spazi Aperti”.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2020

Eveniment unic, inițiat de Accademia di Romania din Roma în anul 2002, pe baza unui concept original al artiștilor români bursieri „Vasile Pârvan”, „Spazi Aperti” 2020 debutează la 1 iunie, ora 19.00.

Din pricina blocajului mondial cu care ne confruntăm astăzi și a imposibilității realizării unei expoziții cu public în spațiile inedite ale Accademia di Romania, evenimentul dedicat exclusiv artiștilor rezidenți la Roma „Spazi Aperti” propune explorarea unor modalități alternative de prezentare a artei la Roma.

În acest context, Accademia di Romania din Roma lansează o platformă online și o expoziție virtuală, cu un conținut personalizat în care artiștii intervin și își expun creațiile. Platforma special creată, „spaziaperti.academy”, va deveni un mediu de arhivare a artei realizate de către artiștii în rezidență în anul 2020 la Roma, putând fi accesată și în viitor de către generațiile de artiști care nu vor avea experiența perioadei pe care o tranzităm astăzi.

„We are asking you out!”, tema expoziției de anul acesta, reprezintă o provocare adresată artiștilor din Roma de a „părăsi zona lor de confort” și a transcende constrângerile aplicate la nivel fizic și mental cu care societatea se confruntă în contextual global actual.

Având în vedere tradiția expoziției și faptul că a ajuns să fie unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție a expoziției „Spazi Aperti” funcționează ca un pilon de susținere a producției artistice a tinerilor artiști străini și ca un vector de condensare a comunității la nivelul academiilor străine din Roma.

Platforma va fi lansată cu ocazia inaugurării expoziției virtuale „Spazi Aperti 2020” și va funcționa pe o perioadă de un an de la lansare. Conținutul site-ului va cuprinde o arhivă „Spazi Aperti”, o secțiune dedicată aparițiilor în presă, o secțiune dedicată expoziției actuale și o pagină de contact.

Expoziția online din această ediție se va desfășura în intervalul 1 – 15 iunie și va cuprinde un portofoliu de lucrări amplu și inedit, proiecte video, artă tip colaj, compoziții muzicale, mesaje text, fotografie, ilustrație și pictură, iar artiștii vor contribui furnizând un conținut ce va modifica estetica site-ului la fiecare intervenție.

Printre artiștii invitați să participe la ediția de anul acesta se numără rezidenții în cadrul: The British School at Rome, Istituto Svizzero, Real Academia de España, Accademia Tedesca Roma (Villa Massimo) și Accademia di Romania in Roma.  Portofoliul de lucrări va include, în paralel cu expoziția virtuală, bursierii „Vasile Pârvan” din Accademia di Romania: Lucia Ghegu și Alexandra Oancea, care vor expune în parcul palatului o serie de instalații dedicate acestui eveniment. Lucrările vor putea fi admirate cu ușurință de trecători, fără a fi necesar accesul în interiorul curții (dacă reglementările italiene în vigoare nu o vor permite).

Artiștii participanți în acest an și Academiile unde se află în rezidență:

Lucia Ghegu / Accademia di Romania

Alexandra Oancea / Accademia di Romania

Claudio Sotolongo / Real Academia de España en Roma

Famed / Villa Massimo

Jana Leo / Real Academia de España en Roma

Christian Losert și Sebastian Ernst / Villa Massimo

Bea Bonafini / British School at Rome

Sarah Pupo / British School at Rome

Sharon Kelly / British School at Rome

Clementine Ortega / Real Academia de España en Roma

Yvon Chabrowski / Villa Massimo

Carla Berrocal / Real Academia de España en Roma

Anais Wenger / Istituto Svizzero

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.