Expoziția colectivă „Perspectiva Cluj” prezintă la Roma lucrările a 9 artiști români
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-colectiva-perspectiva-cluj-prezinta-la-roma-lucrarile-a-9-artisti-romani/

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Fondazione Pastificio Cerere şi Centrul de Interes din Cluj-Napoca, susţine participarea celor 9 artişti invitaţi în cadrul expoziţiei „Perspectiva Cluj.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 noiembrie 2023

Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes”, ce va avea loc în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, la sediul Fundației Pastificio Cerere din Roma.

Expoziția este curatoriată de Gaia Bobò, critic de artă, și Marcello Smarrelli, directorul artistic al Fundației Pastificio Cerere. Itinerariul expozițional prezintă o selecție de lucrări create de designerul Radu Abraham & sculptorul Ovidiu Leuce, pictorii Delia Avram, Sasha Bandi, Mathias Bar, Andrei Budescu, arhitectul peisagist Ana Horhat & graficianul Vlad Sulea și pictorul Florin Ștefan. O parte din lucrările expuse au fost produse special pentru spațiile fundației din Roma.

Expoziția este rezultatul cercetărilor desfășurate de cei doi curatori în cadrul rezidenței desfășurate la Cluj-Napoca în iulie 2023. Caracterizat printr-o abordare interdisciplinară, proiectul urmărește refacerea diferitelor viziuni posibile asupra orașului Cluj-Napoca și a producției sale artistice variate. „Perspectiva Cluj” conturează un parcurs intergenerațional, concentrat îndeosebi pe pictură, prin alăturarea dintre lucrările Deliei Avram (1980), ale lui Mathias Bar (1997), Sasha Bandi (1989) și Florin Ștefan (1968). De asemenea, proiectul evidențiază o colaborare între artişti, arhitecţi peisagişti şi designeri implicaţi în diferite moduri în definirea proiectelor şi perspectivelor viitoare. Este cazul colaborării dintre sculptorul Ovidiu Leuce (1981) și designerul Radu Abraham (1989), precum și al colaborării dintre arhitectul peisagist Ana Horhat (1980) și graficianul Vlad Sulea (1980).

O colaborare între Fondazione Pastificio Cerere din Roma și Centrul de Interes din Cluj-Napoca, proiectul este un prim pas într-un proces de promovare și de schimb de experiențe între scenele artistice din orașele Roma și Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției este programat miercuri, 15 noiembrie, între orele 18.30 și 21.00, la Silos e Spazio Molini, Fondazione Pastificio Cerere din Via degli Ausoni 7, Roma.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 15.00-19.00, iar luni, pe bază de programare la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon +39 06 45422960.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.