Cristi Puiu a primit Premiul de Excelență la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-a-primit-premiul-de-excelenta-la-astra-film-festival/

Sâmbătă, 22 octombrie, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunţat filmele câştigătoare ale celei de-a 23-a ediţii. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secţiuni competiţionale: OutStanDox, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2016

Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști de top din industria cinematografică internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.

Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă.

The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film care zugrăvește viața unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală și aduce pe ecran compoziții vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Din aceeași secțiune competițională, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenție un subiect fierbinte al lumii contemporane, migrația, printr-un mix de realitate și ficțiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.

A Mere Breath (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016 urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica unei familii din Copșa Mică: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei.

Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul Angela. Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă.

Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) pentru modul matur și asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea și muzica, care întregesc un tablou unitar al relației spațiu locuit – locatari.

Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală și tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).

În cei 23 de ani de existență, AFF a găzduit adesea filme și evenimente despre cele mai controversate și neliniștitoare realități ale lumii în care trăim, grație eforturilor unor cineaști care dedică ani de zile înțelegerii și pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societății. Astra Film are onoarea de a acorda Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România.

Astra Film Festival a avut onoarea să ofere Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie și colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF și cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare: „Există doar un fel de cinema. Termenii de ficțiune și documentar fiind simple etichete administrative”. Filmul său Sieranevada a deschis ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin.

Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 23 octombrie 2016, începând cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema. Tot duminică va fi proiectat de la ora 19:00 la Sala Thalia filmul Sieranevada, iar în intervalul 09:00 – 23:00, în cinematograful-dom din Piața Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona filme 360 de grade.

21
/01
/15

Televiziunea HBO va putea fi urmărită gratuit de abonaţii operatorilor de cablu şi DTH din România, în weekendul 23-25 ianuarie. Timp de trei zile, HBO îi invită pe telespectatori să urmărească, fără abonament, filmele şi serialele difuzate de această televiziune.

20
/01
/15

Drama "Leviafan/ Leviathan" a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.

20
/01
/15

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

20
/01
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Iulia Verdeş, 27 de ani, actriţă. E pe scenă de la cincisprezece ani. Profesionist, cu contract, cam de la majorat. A intrat la Teatru din a doua încercare, a fost în seriale la Pro TV, a jucat în scurtmetraje cu care a mers la festivaluri în toată lumea.

20
/01
/15

Regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, monteurul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici vor participa la secţiunea Berlinale Talents a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană.

16
/01
/15

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în selecția oficială a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5 – 15 februarie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industria filmului.

15
/01
/15

Nominalizările la premiile Oscar 2015 au fost anunţate joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills, cinematograful administrat de Academia de film americană, instituţia care decernează prestigioasele statuete.

15
/01
/15

CRONICĂ DE FILM După siroposul „Babel” (2006) și după melodrama destul de ieftină intitulată „Biutiful” (2010), „Birdman” este o neașteptată schimbare de ton și de stil pentru Alejandro Gonzalez Inarritu.

13
/01
/15

Documentarul "Lumea lui Geo Saizescu", de Dan Doroftei, despre viaţa şi creaţia cineastului prezentate prin poveşti spuse Maia Morgestern, Sebastian Papaiani şi Ileana Stana Ionescu, va fi proiectat pe 14 ianuarie, de la ora 19.30, la Cinema Union din Bucureşti.

13
/01
/15

Liam Neeson a restabilit ordinea în box office-ul românesc, week-end-ul trecut, şi s-a impus ca lider absolut al încasărilor, generând venituri de peste 1.500.000 RON şi un număr de aproximativ 80.000 spectatori, odată cu premiera filmului ,,Taken 3: Teroare în L.A.” pe marile ecrane din România.