Cristi Puiu și Ivan Patzaichin, la Festivalul Internațional de Film Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-si-ivan-patzaichin-la-festivalul-international-de-film-pelicam/

 A treia ediţie a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 şi 15 iunie şi aduce filme în premieră naţională cu semnătura unor regizori internaţionali premiaţi care ne spun poveşti despre legături strânse între viaţa oamenilor şi pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2014

Regizorul Cristi Puiu, câștigător al unor premii importante,  precum Un Certain Regard la Cannes sau Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, este unul dintre jurații competiției de lung metraje din cadrul Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam. Alături de el, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, președinte al Asociației de protecție a mediului Mila 23, va juriza documentarele de lung metraj.

Braddock, America (2013) este povestea unui oraș american care a fost cândva unul dintre cele mai importante centre de producție a oțelului. În anii ‘70 și ’80 industria s-a prăbușit, 90% din populație a plecat, lăsând în urmă cartiere întregi cu case abandonate. Regizorii Jean-Loic Portron și Gabriella Kessler surprind în film viața unor oameni care întrevăd cu greu un viitor printre ruinele industriei de oțel. Braddock, America a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes și va fi proiectat la Tulcea, în cadrul competiției de lung metraje, în prezența regizoarei Gabriella Kessler.

În aceeași categorie puteți vedea Costa da Morte (2013), un film documentar poetic despre “Coasta Morții”, o parte a coastei de nord-vest a Spaniei, legendară pentru nenumăratele nave ruinate și furtuni. În timpul epocii romane coasta din Galicia era considerată sfârșitul lumii. Regizorul Lois Patiño spune povestea uimitoare a oamenilor care au domesticit locurile încărcate de legende. El a fost premiat la Festivalul de Film de la Locarno pentru Best Emerging Director.

“Dorința de a observa natura, peisajele, alți oameni, alte obiceiuri, alte țări și de a ne raporta la mediul în care trăim nu a fost niciodată atât de pronunțată în România. Acest lucru este posibil la Pelicam care oferă experiențe în urma cărora putem înțelege mai bine lumea în care trăim și idei de implicare reală. Lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm în orașul de la malul Dunării la mijlocul lui iunie pentru filme, workshop-uri, concerte și petreceri”, spune Benjamin Ribout, directorul festivalului.

Pelicam pornește de la București cu un eveniment la J’ai Bistrot, pe 29 mai, când sunteți invitați la vizionarea filmului câștigător de anul trecut, North of the Sun (2012), realizat de norvegienii Inge Wegge (25 de ani) și Jørn Ranum (22), doi surferi care iau o pauză de la viața de oraș și de la prieteni pentru a se da cu placa pe valurile înghețate ale unei plaje izolate din Norvegia, aflată la nord de răsăritul soarelui.

Unul dintre invitații Festivalului Internațional de Film Pelicam este regizorul american Reuben Aaronson, al cărui film, Amazon Gold, va fi proiectat la Tulcea, în afara competiției. Regizorul are în palmares participarea, ca operator, la realizarea filmului The Thin Red Line al lui Terrence Malick. Amazon Gold este filmul câștigător al premiului Green Film Network 2013, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte și Pelicam. Documentarul spune povestea distrugerilor apocaliptice din pădurile tropicale ca urmare a mineritului ilegal după aur.

Foto: afiș Pelicam

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.