Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, la Festivalul de Film de la Wrocław
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-cristi-puiu-adrian-sitaru-la-festivalul-de-film-de-la-wroclaw/

Între 21 şi 31 iulie, la la Wrocław se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty”, cel mai bun eveniment cinematografic polonez, cu participare internaţională, în selecţia căruia sunt prezente şi filme din România.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2016

Institutul Cultural Român de la Varşovia este şi în 2016 partener al festival, în cadrul căruia, România va avea o prezenţă puternică în festival, prin filme, regizori invitaţi, membri în juriu, participanţi la atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.

Filmele lui Cristian Mungiu (Bacalaureat), Cristi Puiu (Sieranevada) și Adrian Sitaru (Ilegitim) îşi vor avea premierele la Festivalul de la Wrocław, în prezenţa regizorilor.

Cristian Mungiu este, totodată, invitat al Festivalului în secţiunea „Maeştrii Cinematografiei Europene” (în data de 26 iulie va susține „Lecția de măiestrie cinematografică”, într-o întâlnire moderată de criticul de film Dan Făinaru), iar Adrian Sitaru va fi membru al juriului Concursului internaţional.

ICR Varșovia susține participarea românească la alte două secțiuni ale Festivalului: atelierele „Studio Nowe Horyzonty” (24-27 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Invitatul român din acest an este producătoarea Ana Maria Pîrvan. Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului. A doua secțiune cu participare românească sunt întâlnirile „A Sunday in the Country”.

O altă contribuţie românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film. România va fi reprezentată de criticul Andreea Mihalcea. Va fi o primă prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a cincea ediţie se desfăşoară în perioada 21-24 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Israel, Olanda, Polonia, România, Ţara Bascilor şi Ungaria.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – evenimentul aduce în prim-plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti şi invitaţi din România.

Festivalul este unul dintre punctele importante ale Programului de manifestări „Wrocław – Capitală Culturală Europeană 2016”.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.