Cristian Mungiu devine Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-devine-cavaler-al-ordinului-na%c8%9bional-legiunea-de-onoare/

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare, recunoaştere din partea preşedintelui Republicii Franceze, a anunţat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2017

„Anul acesta, Franța are plăcerea și onoarea de a-l decora pe cel mai bun ambasador franco-român, Cristian Mungiu. Draga Cristian, ai primit deja oficial Ordinul Cavaler al Artelor și Literelor de la ministerul francez. Săptămâna viitoare, doamna ambasador a Franței la Bucuresti, Michele Ramis, îți va acorda însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, o recunoaștere a președintelui Republicii Franceze pentru serviciile aduse Franței. Franța are șansa de a se asocia cu dumneavoastră, cu filmele dumneavoastră, care călătoresc peste tot în lume”, a comentat Christophe Gigaudaut.

Inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu și realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez, Les Films de Cannes a Bucarest are loc anul acesta la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului și Cinemateca Eforie. La deschidere s-a prezentat cunoscutul film „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, eveniment la care a participat și echipa de realizatori.

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.