Criticul literar Nicolae Manolescu, invitat în luna mai la Scena Gâdirii de la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/criticul-literar-nicolae-manolescu-invitat-in-luna-mai-la-scena-gadirii-de-la-onb/

Pe 16 mai, începând cu ora 18:30, invitatul Conferinţelor Operei Naţionale Bucureşti – SCENA GÂNDIRII va fi criticul literar Nicolae Manolescu, care va susţine prelegerea „La ce mai e bună literatura?”.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Care este menirea principală a literaturii? Critica nedreptăților sociale, emanciparea politică sau producerea unei încântări estetice? Și care e primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară? Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea? Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice? Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? Mai are sens azi ideea de canon?

La toate aceste întrebări, precum și la multe altele pe lângă acestea, va răspunde invitatul lunii mai, istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu.

Alocuțiunea domnului Manolescu va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și conversația vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București. Evenimentul va fi transmis în direct, începând cu ora 18:00, de către TVR Cultural, când, până la începerea conferinței, telespectatorii pot urmări un interviu în direct cu muzicologul Mihai Cosma, acordat Claudiei Robu în foaierul Operei.

Bilete disponibile online și la Casa de Bilete.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...