Conferința „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-marea-temere-cat-de-probabil-este-un-nou-razboi-global/

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII – Conferinţele Operei Naţionale Bucureşti îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susţine prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităţilor şi incertitudinilor actuale.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2024

În ultimii doi ani, pe lângă multe alte frământări, tensiuni și incertitudini, lumea a fost confruntată și cu posibilitatea amenințătoare a unui nou război de amploare. Cât de aproape suntem de un conflict devastator? Este războiul global o primejdie reală sau nu există motive serioase de îngrijorare?

Cum arată umbra războiului în epoca noastră și cum ne modelează înțelegerea evenimentelor viitoare? Care sunt forțele sociale, economice și politice, care conturează actualul peisaj geopolitic? Cât de bine putem descifra semnele timpului nostru? Care sunt posibilele scenarii și cum ne putem pregăti pentru ele? Este istoria un ciclu repetitiv sau un drum spre o destinație necunoscută? Putem evada din propria noastră istorie?

Iată numai câteva dintre întrebările care vor fi abordate în cadrul prelegerii susținute de istoricul Adrian Cioroianu și, ulterior, într-un dialog cu Daniel Nica, moderatorul și organizatorul programului de conferințe Scena Gândirii, filosof și lector universitar la Universitatea din București.

Prelegerea și conversația vor fi acompaniate de momente muzicale, susținute de artiștii Operei Naționale București. Evenimentul de pe 13 februarie va fi transmis în direct de către TVR Cultural, devenind un punct de întâlnire pentru toți cei pasionați de istorie, geopolitică și destinul umanității.

Biletele se găsesc pe site-ul Operei și la Casa de Bilete.

Ce este SCENA GÂNDIRII?

SCENA GÂNDIRII înseamnă cunoaștere, dialog și emoție. Această serie de întâlniri lunare aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deşi subiectele de discuţie sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante şi de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

23
/07
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă „Talk for Youth“, un podcast despre toate aspectele care influențează viața adolescenților și relațiile lor cu ceilalți, printre temele abordate numărându-se stima de sine, imaginea corporală, stresul, depresia, presiunea colegilor, bullying-ul, consumul de alcool, tutun și alte substanțe și tulburările alimentare.