Dezbatere „UNIVERSITATE, SOCIETATE, CREATIVITATE”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-universitate-societate-creativitate/

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Naţională Bucureşti va găzdui o ediţie specială din ciclul de conferinţe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfăşurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universităţi româneşti.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2024

Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București, Marian Preda, rectorul Universității din București și Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” vor purta un dialog despre prezentul și viitorul învățământului superior în epoca societății digitale.

Cum s-au adaptat universitățile la cele mai recente transformări sociale și tehnologice? Care sunt mizele și direcțiile pentru perioada următoare? Cum reușește universitatea să își păstreze relevanța într-o epocă marcată de schimbări rapide și provocări complexe? Mai este actual modelul clasic al universității, apărut în secolul al XIX-lea? Care ar fi scopul fundamental al unei instituții de învățământ superior astăzi: modelarea caracterelor, producerea și transmiterea cunoașterii avansate sau pregătirea unor buni profesioniști, adaptați societății contemporane? Cum se racordează și cum contribuie universitățile de artă la dinamica societății digitale? Ce aport au universitățile de cercetare la dezvoltarea și îmbunătățirea acestei societăți? Ce rol are educația prin artă la formarea unei personalități umane armonioase, echilibrate și creative? Cât de importante și relevante pentru spațiul românesc sunt clasamentele internaționale? Care sunt neajunsurile și disfuncționalitățile din universitățile românești? Ce învață universitatea din crizele sale morale?

Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care invitații lunii martie vor răspunde în cadrul evenimentului moderat de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București.

Dialogul va fi acompaniat de mai multe momente muzicale, susținute de artiști ai Operei Naționale București și va fi transmis în direct de către TVR Cultural.

Ce este SCENA GÂNDIRII?

SCENA GÂNDIRII înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Această serie de întâlniri lunare aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele abordate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deși subiectele discutate sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante și de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.

Bilete aici și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.