Cu ce rămânem după Sibiu 2015?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-ce-ramanem-dupa-sibiu-2015/

Timp de zece zile (12 – 21 iunie 2015), Sibiul a găzduit cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, sub genericul „Growing Smart – Smart Growing”. Oraşul s-a metamorfozat într-o scenă uriaşă pe care 2673 de artişti şi invitaţi, din 70 de ţări, au prezentat 427 de evenimente în 67 de spaţii de joc, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2015

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2015 / De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane ce a fost completată de echipa artistică și tehnică a Teatrului Național „Radu Stanca”, de studenții și profesorii Universității „Lucian Blaga” Sibiu și de cel mai dinamic grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 300 de tineri.

În afară de voluntarii români, la succesul festivalului a contribuit un grup internațional format din 27 de tineri din Japonia, Ungaria, Bulgaria, Coreea de Sud, Canada, Georgia, Germania și Republica Moldova.

Anul acesta au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, care s-au vândut în totalitate.

În total, pentru cea de-a XXII-a ediţie a festivalului s-au folosit  un sistem de lumini cu putere de 900 KW și un sistem de sunet de 150.000 W. O macara de 65 de tone și peste 20 de kilometri de cabluri s-au folosit pentru deplasarea și montarea a 87 de tone de decor.

Fiecare invitat al festivalului a optat în medie pentru 5 înnoptări în 26 de unități de cazare, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări importante din taxa hotelieră în această vară.

Anul acesta au fost inaugurate cinci noi stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, pentru:  KLAUS MARIA BRANDAUER  actor,

ALEEA CELEBRITĂȚILOR  - FITS 2015

ALEEA CELEBRITĂȚILOR – FITS 2015

regizor de film;

EIMUNTAS NEKROŠIUS regizor;

JOËL POMMERAT dramaturg, regizor;

NEIL LaBute regizor, scenarist si dramaturg;

KAZUYOSHI KUSHIDA dramaturg, regizor si actor.

Evenimentul organizat sâmbătă, 20 iunie, de la ora 18:00, a fost continuat de la ora 19:00, printr-o Gală ce a adus pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor sau reprezentanții acestora, dar și pe regizoarea Gianina Cărbunariu și actorul Marian Râlea, care au primit în semn de excelență pentru activitatea în teatru premiul Iulian Vișa, și respectiv premiul Virgil Flonda.

Gala Celebrităţilor, evenimentul realizat în parteneriat cu TVR, va fi difuzată sâmbătă, 27 iunie,  de la ora 21.00, pe TVR 1.

Următoarea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 10-19 iunie 2016.

Foto: FITS 2015, Sibiu – Sebastian Marcovici, sibfest.ro

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.