Cubaneza care vrăjeşte, Yilian Cañizares. Sibiu Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cubaneza-care-vrajeste-yilian-canizares-sibiu-jazz-festival/

Sibiul a dat tonul în jazz, la Sibiu Jazz Festival, între 18-21 mai. Iată povestea unei seri de festival cu jazz în aer liber alături de spectaculoasa cubaneză Yilian Cañizares şi trupele Djazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara.

Un articol de Corina Dima|20 mai 2017

Luna mai aduce căldură rotundă, de primăvară adevărată. Sibiul zâmbeşte. Mirosul de salcâmi şi castani înfloriţi împodobeşte cetatea. Pietonala zumzăie de oameni ieşiţi la plimbare agale într-o vineri după-amiază, că doar începe week-end-ul. Turişti cu aparatul la gât, clovni ce meşteresc din baloane lunguieţe figurine cu dedicaţie şi graiuri amestecându-se la tonetele cu îngheţată (mere verzi şi frăguţe sau vanilie, opţiuni grele). Zidurile masive de oraş medieval, cu alee pietruită te conduc uşor spre Piaţa Mare. Turnu Sfatului stă semeţ de strajă, încălzit de câteva raze, pregătite de asfinţit.

Piaţa Mică e ocupată de un cort imens de unde răzbat acorduri jucăuşe. Este sărbătoare de jazz, e Sibiu Jazz Festival, de joi până duminică (18 și 21 mai), muzică live în aer liber în fiecare seară începând cu ora 19:00.

Vineri, ziua a doua de festival, se deschide cu jazz românesc. Organizatorii promoveaza jazz-ul autohton în cadrul proiectului Romanian Jazz Meeting, aducând trupe româneşti atât în fața publicului larg cât și în fața unor specialişti de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

Jazz-ul românesc vine de la Bucureşti şi Târgu Mureş, mai exact, DJazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara. Două trupe coagulate în jurul a doi pianişti români vestiţi: Marius Vernescu, câştigător al prestigiosului concurs „Montreux Jazz Piano Solo Competition” şi Peter Sarosi, câştigător al unei burse Berklee College.

Djazz & Happy Sins înseamnă Marius Vernescu – pian, Cătălina Beţa – voce, Bogdan Roman – saxofon şi doi DJ: Cristian Dobre şi Peter Zaad, responsabili pentru DJ Set, sampling şi efecte live. Standarde de jazz dar şi melodii mai noi, aşezate pe armonii de pian cu sonorităţi ritmice de DJ, temperate de vocea Cătălinei Beţa – cu un Summertime, I’m your baby tonight sau Caravan.

Peter Sarosi & Azara îi aduce împreună pe Peter Sarosi – pian, Gabor Szabolcs – saxofon, Gyergyai Szabolcs – bas şi Pal Gabor – percuţie. Virtuozitatea pianistului târgu-mureşan Peter Sarosi este dublată de creativitate din plin, construind cu mult rafinament sonorităţi de muzică clasică, rock, electro sau blues. Acesta abordează cu uşurinţă piese lirice cu armonii bogate şi trece cu repeziciune la partituri cu ritmuri şi agogică dinamică susţinută. Un pianist extrem de creativ, cu un talent ce ne îndeamnă să îl urmărim în viitor.

Tânăra generație de muzicieni cubanezi

Seara a continuat cu apariţia pe scena festivalului sibian a lui Yilian Cañizares, artistă de origine cubaneză, alături de cvartetul său cubano-elvețiano-german (Daniel Stawinski – pian, David Brito – bas, Inor Sotolongo – percuţie) care a adus un suflu nou pe scenă.

O apariţie neaşteptată, de o frumuseţe electrizantă (înaltă, slabă, elegantă, cu o coafura rebelă specifică culturii afro) Yilian Cañizares, cântând cu vocea şi cu vioara, a transmis energia explozivă specifică rădăcinilor sale cubaneze. Femeia-spectacol sau cubaneza-vioară a strălucit pe scenă, întruchipând expresia franţuzească ’’joie de vivre’’.  Te bucuri să o vezi cum dansează, cum se mişcă, cum râde zgomotos, cum îşi ţine vioara, cum cântă cu vocea din tot sufletul, cum mulţumeşte în spaniolă sau română.

Reprezentantă a tinerei generații de muzicieni cubanezi, creaţiile lui Yilian Cañizares şi ale cvartetului său nu se încadrează unui anumit stil formal. Piesele pun laolaltă ritmuri latino de jazz dar şi ritmuri asimetrice, noi, vii, dar şi cântece vechi din culturi orale nigeriene, compoziţii venezuelene sau fragmente de muzică clasică. Ce este spectaculos la aceste piese sunt pe de o parte ruperile dese de ritm cu schimbări bruşte de tempo, (fără să neglijeze însă latura melodică şi armonică), pe de altă parte, etosul generos, plin de forţă şi poezie degajat de cubaneza Yilian.

Artista cântă cu patos cu vocea sau vioara, dansează, introduce piesele cu umor sau nostalgie şi se confesează povestindu-ne cum a fost îndrăgostită de un român şi invită publicul la dans.

Yilian Cañizares a fost considerată în copilărie un geniu, a câștigat de mai multe ori Concursul național de vioară al Cubei; la 16 ani devine membră a celebrului proiect al orchestrelor de tineret „El Sistema” din Venezuela. Este descoperită apoi de un profesor european şi are şansa să studieze în Elveția care reprezintă rampa ei de lansare. Primul premiu important pe care îl câştigă este Premiul cel mare la concursul Festivalului de Jazz de la Montreux în anul 2008 care o pune pe harta artiştilor cu poteţial.

Yilian Cañizares a încheiat o seară de festival care va rămâne în memoria audienţei de la Sibiu. Electrizantă, plină de energie şi bucuria de a fi.

Cel mai longeviv festival de jazz din România continuă cu încă două seri de muzică live în Piaţa Mică. Seara de sâmbătă, 20 mai, este dedicată trupelor străine: jazz cu sonorităţi de oud, Mauro Sigura Quartet, excentrica Julia de Castro cu trupa sa De la Purissima şi blues cu Natalia M. King Quintet. Duminica, 21 mai, încheie festivalul alături de coreenii de la Black String şi sirienii Mozayek Band, cu sonorităţi ce folosesc instrumente tradiţionale.

Foto: Sibiu Jazz Festival

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.