Cultura devine contagioasa la Centrul Ceh
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-devine-contagioasa-la-centrul-ceh/

Programul evenimentelor este : VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images ”Cu un singur corp şi o singură voce, Lu reuşeşte să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

Programul evenimentelor este :

VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images

”Cu un singur corp și o singură voce, Lu reușește să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, care își prezintă povestea  vieții sale ca actriță, cântăreață și dansatoare, a copilăriei din China până în prezent, la viața în Praga. Regizat de Jana Svobodá.
O producție a faimosului Teatru Archa din Praga.

SÂ 10.11 / 19:00 / spectacol Solo for Lu / @ Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

 

LU 12.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Czech Centre

 aici…adică acolo / Laura Căpățână-Juller / RO / 2012 / 76 min / VO română cu subtitrare în limba engleză

Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, pe care le-au crescut bunicii, după ce părinții au decis să plece la muncă în Spania. Fetele comunică doar prin telefon sau pe internet cu părinții lor, care le trimit regulat o mulțime de cadouri pentru a-și compensa absența. Familia se reunește numai de două ori pe an, la marile sărbători religioase, în restul anului părinții find plecați din România. Banii pe care-i strâng sunt pentru a construi casa de vis a familiei, una în care fiecare să aibă camera sa și un televizor cu ecran mare, de plasmă. Doar că au trecut zece ani de când părinții au plecat și în Maramureș a început construcția casei de vis, dar șantierul pare să nu se mai termine, iar visul familiei e departe de îndeplinire. În absența părinților, Ani și Sanda au trecut de la copilărie la adolescență. ”Aici… adică acolo” expune o problemă socială mondială prin intermediul unei povești personale.

JO 15.11.2012 – MA 15.01.2013 / Czechoslovak Film Poster Exhibition / @ MNAC

JO 15.11 Vernisaj / 19:00

Centrul ceh prezintă pentru prima oară în România colecția unică de afișe de film realizate de artiști cehoslovaci între anii 1961 – 1987 pentru Centrul de închirieri din Praga.
Afişele expuse fac parte din colecţia de afişe de film a filmotecii Terry Posters din Praga, și ilustrează 20 de filme românești, 20 de filme cehe și 60 de filme universale. Pe pagina de internet www.terry-posters.com puteţi admira cele peste 8000 de afişe şi puteţi, de asemenea, afla multe informaţii interesante despre acestea.

JO 15.11 / Proiecție / 19:30 / @ MNAC

Petrecerea și invitații (A report on the party and the guests) / Jan Němec / 1966 / CZ / 71 min

În fabula suprarealistă a lui Jan Němec, un picnic devine, fără cuviință, o lecție despre ierarhia politică, atunci când o mulțime de figuri autoritare misterioase își face apariția. Această alegorie despre persecuție și supunere a fost interzisă în Cehia, însă a avut un succes internațional după premiera la Festivalul de Film din New York.

VI 16.11 / 20:00 / History of Film Poster / Lecture / @ Centrul Ceh

Istoria Afișului de Film – o prelegere ținută de Pavel Rajcan, curatorul și colecționarul afișelor din cadrul expoziției Czechoslovak Film Poster, de la MNAC.

LU 19.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @Czech Centre

The Greatest Wish / Olga Špátová / CZ / 2012 / 80 min / VO cehă, subtitrare în limba engleză

Întrebarea aparent simplă, “Care este cea mai mare dorință a ta?” provoacă respondenții să-și formuleze sistemul de valori. Eroii acestui film sunt tineri născuți spre sfârșitul regimului comunist sau la scurt timp după Revoluția de Catifea. The Greatest Wish urmează vag clasicele documentare omonime, realizate de Jan Špáta în 1964 și 1989. În aceste filme Špáta anchetează visele și atitudinea tinerilor, la momente cheie ale erei totalitare. Douăzeci de ani mai târziu, fiica lui Olga Špátováa preluat ștafeta, ca o introspecție în generația ei.

MA 20.11 / 12:30 / Iva Vodrážková / Expoziție de tapiserii / @ Teatrul Evreiesc de Stat

Colaje textile cusute și realizate din materiale găsite, obiecte care sunt alese pentru poveștile lor, texte vizuale, obiecte naturale și țesături. Ele sunt inspirate de imagini și artefacte din sinagogă și de contextul  experienței religioase evreiești, în special conceptele din Thora și alfabetul ebraic.

MA 20.11 / Lectură cu Petr Král / @ Cărturești

MA 20.11 / 19:00 / The Silver Academy / Expoziție de Pavel Sterec / @ Tranzit.ro

Un eveniment pregătit de Pavel Sterec, artist în-rezidență  la Centrul Ceh București, care se concentrează pe tema educației la persoana de vârstă post-productivă (Universitatea pentru Vârsta a Treia), ca o metaforă a discuțiilor mai generale pe teme cum ar fi sensul învățământului, cultul pentru tinerețe sau de înbătrânire.

MI 21.11 / 20:00 / No Silence, Please

Proiecție de  filme experimentale realizate de Maya Deren și Hans Richter + concert Fierbințeanu (electro/digital pop)

Ritual in Transfigured Time / Maya Deren  / 1946 / 15 min

Un eveniment monden coregrafiat in maniera unui dans care transmite concepte inspirate din mitologia greacă; una dintre cele mai deosebite opere ale Mayei Deren.

At land / Maya Deren / 1944 / 15 min

Cel de-al doilea film experimental al Mayei Deren,  At Land (1944) evidențiază  interesul ei pentru juxtapunerea spațiilor anacronice și prezintă o critică la adresa ritualurilor sociale. – Wendy Haslem.

Witch’s cradle / Maya Deren , M. Duchamp / 1943 / 12 min

The Witch’s Cradle (Leagănul Vrăjitoarei) este filmul neterminat al Mayei Deren, realizat  la Galeria Guggenheim, la momentul expoziției suprarealiste ”Arta acestui Secol”. A fost montat la mult timp după moartea sa de către angajații departamentului de conservare a Arhivei Antologiei de Film.

Ghosts Before Breakfast / Hans Richter / 1928 / 7 min.

Pasiunea lui Richter pentru dadaism este declarată în acest film în care provoacă standardele artistice ale acelor vremuri prin ilustrarea unor teme ca obscurul și fantezia. Ceasuri, picioare, scări, pălării și oameni trec prin întâmplări iraționale în spații neobișnuite.

JO 22.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Lumină intimă (Intimate Lighting) / Ivan Passer / 1965 / 71 min

Ivan Passer scria alături de Miloš Forman, iar umorul său fin și scriitura bună s-au simțit în primele comedii ale lui Forman, făcute în Cehia. Apoi, Ivan Passer și-a creat propria capodoperă, Lumina intimă, un film despre visele ”donquijotești” a doi prieteni muzicieni – unul plecat din orașul său natal pentru a deveni cunoscut, iar celălalt – un profesor de muzică și membru al cvartetului de muzică de cameră din micul său oraș natal. Lumină intimă este un film plin de patos și umor. Cu o ironie blândă, Passer aruncă o lumină poetică asupra iluziilor si victoriilor noastre.

LU 26.11 / Lansare DVD One World Romania și proiecție / @ Centrul Ceh

Melissa, mama si eu / Limor Pinhasov / Israel / 2010 / 54 min, VO ebraică, engleză, subtitrare în limba engleză

“De ce atata interes pentru ea? E doar o femeie pe care ai cunoscut-o candva”. Yael si Melissa au o istorie comuna: cu sapte ani in urma au lucrat ca stripteuze in Tokyo. Astazi Yael este o artista-fotografa respectata in Israel, are o relatie de durata si intentioneaza sa devina mama. Inainte de a face pasul decisiv simte nevoia sa o reintalneasca pe Melissa, femeia care a marcat-o cel mai puternic in perioada petrecuta in Japonia. Filmul juxtapune material home video cu interviuri si secvente de observatie filmate in prezent pentru a schita traseele divergente ale celor doua femei si incercarea lor de a intelege ce anume le-a determinat optiunea facuta cu ani in urma.

JO 29.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Valerie (Valerie and her Week of Wonders) / Jaromil Jires / CZ 1970 / 73 min

Filmul este inspirat din basme ca Alice în Țara Minunilor sau Scufița Roșie și este o poveste suprarealistă în care dragostea, frica, sexul și religia se contopesc într-o lume fantastică.

LU 2.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 6.12 / 17:00 / Proiecție film / @ MNAC

Trenuri bine păzite (Closely Watched Trains) / Jirí Menzel / CZ 1966 / 93 min

Trenuri bine păzite este ecranizarea unei cărţi de Bohumil Hrabal, cel care semnează şi scenariul filmului. Acţiunea se petrece într-o gară izolată din Cehia, în timpul ocupaţiei naziste, şi urmăreşte maturizarea adolescentului timid Milos (Vaclav Neckar), proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulenţelor create de război, a luptei de rezistenţă şi a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este cum să scape de virginitate.

DU 9.12 / 19:00 / Nunta lui Figaro / Spectacol de teatru / @ Teatrul Maghiar de Stat, Cluj

LU 10.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 13.12 /  17:00 / Film screening / @MNAC

Cadavre Arse (The Cremator) / Juraj Herz / CZ 1969 / 95 min

Un film bazat pe romanul lui Ladislav Fuks, filmul îl prezintă pe demonicul și macabrul Karl Kopfrking, proprietarul unui crematoriu la începutul ocupației naziste a Cehoslovaciei. Cu acest prilej, el găsește că este un moment oportun pentru a își îndeplini ambițiile ce țin de afacerea sa, pentru a își justifica antisemitismul și pentru a face uz de obsesia sa pentru control. Descoperirea că soția sa are sângele ”impur” îl va face să își piardă mințile

LU 17.12 / 20H00 / Documentary Mondays  / Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012.

 

Sursa: Centrul Ceh

26
/09
/12

Permisul de conducere al Principesei Maria şi evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracţiile „Licitaţiei România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitaţii Artmark. „Licitaţia România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti, şi aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese […]

26
/09
/12

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, ca din banii obţinuţi la licitaţia pentru licenţe 4G să pregătească finanţarea proiectului care prevede introducerea de anul viitor, a unei reţele gratuite de Internet wireless în toate şcolile şi instituţiile publice. Ponta a arătat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că România este deja […]

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]

25
/09
/12

„Killing Time”, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., a fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada12-21 octombrie. O comedie „extrem de neagră” despre doi asasini plătiţi, cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, „Killing Time” […]

25
/09
/12

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

25
/09
/12

Strauss Festival Orchestra Vienna revine, pentru al patrulea an consecutiv, în România, unde va prezenta concertul „Vienna Classic Christmas” în turneu naţional, între 7 şi 21 decembrie.   Măiestria desăvârşită a artiştilor orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au […]

25
/09
/12

Opt dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes a Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, informează marţi organizatorii. Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 […]

25
/09
/12

Iranul a anunţat, luni, că nu va participa la competiţia pentru premiile Oscar 2013 din cauza „insultei intolerabile” ce a fost adusă musulmanilor de filmul anti-islam produs recent în Statele Unite ale Americii, informează AFP. „Anunţ în mod oficial că, din cauza intolerabilei insulte aduse marelui profet al Islamului, nu vom participa la Oscarurile din […]

25
/09
/12

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) organizează luni, 1 octombrie, în aula Palatului Cantacuzino-Enescu, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă UNIMIR, în cadrul galei le vor fi decernate premii de excelenţă pentru întreaga activitate dirijorilor Ludovic Bacs şi Stelian Olaru, soliştilor de operă şi […]

25
/09
/12

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

25
/09
/12

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.   1599    – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma)  (m. 1667). 1613    – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare […]

25
/09
/12

O expoziţie cu titlul „Eseuri cromatice”, semnată de pictoriţa Luminiţa Gliga, va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, informează instituţia gazdă. Absolventă, în 2002, a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu, Luminiţa Gliga […]

24
/09
/12

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]