Cultura devine contagioasa la Centrul Ceh
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-devine-contagioasa-la-centrul-ceh/

Programul evenimentelor este : VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images ”Cu un singur corp şi o singură voce, Lu reuşeşte să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

Programul evenimentelor este :

VI 9.11 / 20:00 / spectacol Solo pentru Lu / @ Fabrica de Pensule, Cluj, în cadrul festivalului Temps d’ Images

”Cu un singur corp și o singură voce, Lu reușește să aducă o intreagă lume pe scenă”, spune Jitka Polanská atunci când descrie spectacolul de 80 de minute al lui Jing Lu, care își prezintă povestea  vieții sale ca actriță, cântăreață și dansatoare, a copilăriei din China până în prezent, la viața în Praga. Regizat de Jana Svobodá.
O producție a faimosului Teatru Archa din Praga.

SÂ 10.11 / 19:00 / spectacol Solo for Lu / @ Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

 

LU 12.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Czech Centre

 aici…adică acolo / Laura Căpățână-Juller / RO / 2012 / 76 min / VO română cu subtitrare în limba engleză

Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, pe care le-au crescut bunicii, după ce părinții au decis să plece la muncă în Spania. Fetele comunică doar prin telefon sau pe internet cu părinții lor, care le trimit regulat o mulțime de cadouri pentru a-și compensa absența. Familia se reunește numai de două ori pe an, la marile sărbători religioase, în restul anului părinții find plecați din România. Banii pe care-i strâng sunt pentru a construi casa de vis a familiei, una în care fiecare să aibă camera sa și un televizor cu ecran mare, de plasmă. Doar că au trecut zece ani de când părinții au plecat și în Maramureș a început construcția casei de vis, dar șantierul pare să nu se mai termine, iar visul familiei e departe de îndeplinire. În absența părinților, Ani și Sanda au trecut de la copilărie la adolescență. ”Aici… adică acolo” expune o problemă socială mondială prin intermediul unei povești personale.

JO 15.11.2012 – MA 15.01.2013 / Czechoslovak Film Poster Exhibition / @ MNAC

JO 15.11 Vernisaj / 19:00

Centrul ceh prezintă pentru prima oară în România colecția unică de afișe de film realizate de artiști cehoslovaci între anii 1961 – 1987 pentru Centrul de închirieri din Praga.
Afişele expuse fac parte din colecţia de afişe de film a filmotecii Terry Posters din Praga, și ilustrează 20 de filme românești, 20 de filme cehe și 60 de filme universale. Pe pagina de internet www.terry-posters.com puteţi admira cele peste 8000 de afişe şi puteţi, de asemenea, afla multe informaţii interesante despre acestea.

JO 15.11 / Proiecție / 19:30 / @ MNAC

Petrecerea și invitații (A report on the party and the guests) / Jan Němec / 1966 / CZ / 71 min

În fabula suprarealistă a lui Jan Němec, un picnic devine, fără cuviință, o lecție despre ierarhia politică, atunci când o mulțime de figuri autoritare misterioase își face apariția. Această alegorie despre persecuție și supunere a fost interzisă în Cehia, însă a avut un succes internațional după premiera la Festivalul de Film din New York.

VI 16.11 / 20:00 / History of Film Poster / Lecture / @ Centrul Ceh

Istoria Afișului de Film – o prelegere ținută de Pavel Rajcan, curatorul și colecționarul afișelor din cadrul expoziției Czechoslovak Film Poster, de la MNAC.

LU 19.11 / 20:00 / Documentary Mondays / @Czech Centre

The Greatest Wish / Olga Špátová / CZ / 2012 / 80 min / VO cehă, subtitrare în limba engleză

Întrebarea aparent simplă, “Care este cea mai mare dorință a ta?” provoacă respondenții să-și formuleze sistemul de valori. Eroii acestui film sunt tineri născuți spre sfârșitul regimului comunist sau la scurt timp după Revoluția de Catifea. The Greatest Wish urmează vag clasicele documentare omonime, realizate de Jan Špáta în 1964 și 1989. În aceste filme Špáta anchetează visele și atitudinea tinerilor, la momente cheie ale erei totalitare. Douăzeci de ani mai târziu, fiica lui Olga Špátováa preluat ștafeta, ca o introspecție în generația ei.

MA 20.11 / 12:30 / Iva Vodrážková / Expoziție de tapiserii / @ Teatrul Evreiesc de Stat

Colaje textile cusute și realizate din materiale găsite, obiecte care sunt alese pentru poveștile lor, texte vizuale, obiecte naturale și țesături. Ele sunt inspirate de imagini și artefacte din sinagogă și de contextul  experienței religioase evreiești, în special conceptele din Thora și alfabetul ebraic.

MA 20.11 / Lectură cu Petr Král / @ Cărturești

MA 20.11 / 19:00 / The Silver Academy / Expoziție de Pavel Sterec / @ Tranzit.ro

Un eveniment pregătit de Pavel Sterec, artist în-rezidență  la Centrul Ceh București, care se concentrează pe tema educației la persoana de vârstă post-productivă (Universitatea pentru Vârsta a Treia), ca o metaforă a discuțiilor mai generale pe teme cum ar fi sensul învățământului, cultul pentru tinerețe sau de înbătrânire.

MI 21.11 / 20:00 / No Silence, Please

Proiecție de  filme experimentale realizate de Maya Deren și Hans Richter + concert Fierbințeanu (electro/digital pop)

Ritual in Transfigured Time / Maya Deren  / 1946 / 15 min

Un eveniment monden coregrafiat in maniera unui dans care transmite concepte inspirate din mitologia greacă; una dintre cele mai deosebite opere ale Mayei Deren.

At land / Maya Deren / 1944 / 15 min

Cel de-al doilea film experimental al Mayei Deren,  At Land (1944) evidențiază  interesul ei pentru juxtapunerea spațiilor anacronice și prezintă o critică la adresa ritualurilor sociale. – Wendy Haslem.

Witch’s cradle / Maya Deren , M. Duchamp / 1943 / 12 min

The Witch’s Cradle (Leagănul Vrăjitoarei) este filmul neterminat al Mayei Deren, realizat  la Galeria Guggenheim, la momentul expoziției suprarealiste ”Arta acestui Secol”. A fost montat la mult timp după moartea sa de către angajații departamentului de conservare a Arhivei Antologiei de Film.

Ghosts Before Breakfast / Hans Richter / 1928 / 7 min.

Pasiunea lui Richter pentru dadaism este declarată în acest film în care provoacă standardele artistice ale acelor vremuri prin ilustrarea unor teme ca obscurul și fantezia. Ceasuri, picioare, scări, pălării și oameni trec prin întâmplări iraționale în spații neobișnuite.

JO 22.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Lumină intimă (Intimate Lighting) / Ivan Passer / 1965 / 71 min

Ivan Passer scria alături de Miloš Forman, iar umorul său fin și scriitura bună s-au simțit în primele comedii ale lui Forman, făcute în Cehia. Apoi, Ivan Passer și-a creat propria capodoperă, Lumina intimă, un film despre visele ”donquijotești” a doi prieteni muzicieni – unul plecat din orașul său natal pentru a deveni cunoscut, iar celălalt – un profesor de muzică și membru al cvartetului de muzică de cameră din micul său oraș natal. Lumină intimă este un film plin de patos și umor. Cu o ironie blândă, Passer aruncă o lumină poetică asupra iluziilor si victoriilor noastre.

LU 26.11 / Lansare DVD One World Romania și proiecție / @ Centrul Ceh

Melissa, mama si eu / Limor Pinhasov / Israel / 2010 / 54 min, VO ebraică, engleză, subtitrare în limba engleză

“De ce atata interes pentru ea? E doar o femeie pe care ai cunoscut-o candva”. Yael si Melissa au o istorie comuna: cu sapte ani in urma au lucrat ca stripteuze in Tokyo. Astazi Yael este o artista-fotografa respectata in Israel, are o relatie de durata si intentioneaza sa devina mama. Inainte de a face pasul decisiv simte nevoia sa o reintalneasca pe Melissa, femeia care a marcat-o cel mai puternic in perioada petrecuta in Japonia. Filmul juxtapune material home video cu interviuri si secvente de observatie filmate in prezent pentru a schita traseele divergente ale celor doua femei si incercarea lor de a intelege ce anume le-a determinat optiunea facuta cu ani in urma.

JO 29.11 / 17:00 / Proiecție / @ MNAC

Valerie (Valerie and her Week of Wonders) / Jaromil Jires / CZ 1970 / 73 min

Filmul este inspirat din basme ca Alice în Țara Minunilor sau Scufița Roșie și este o poveste suprarealistă în care dragostea, frica, sexul și religia se contopesc într-o lume fantastică.

LU 2.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 6.12 / 17:00 / Proiecție film / @ MNAC

Trenuri bine păzite (Closely Watched Trains) / Jirí Menzel / CZ 1966 / 93 min

Trenuri bine păzite este ecranizarea unei cărţi de Bohumil Hrabal, cel care semnează şi scenariul filmului. Acţiunea se petrece într-o gară izolată din Cehia, în timpul ocupaţiei naziste, şi urmăreşte maturizarea adolescentului timid Milos (Vaclav Neckar), proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulenţelor create de război, a luptei de rezistenţă şi a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este cum să scape de virginitate.

DU 9.12 / 19:00 / Nunta lui Figaro / Spectacol de teatru / @ Teatrul Maghiar de Stat, Cluj

LU 10.12 / 20:00 / Documentary Mondays / @ Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012

JO 13.12 /  17:00 / Film screening / @MNAC

Cadavre Arse (The Cremator) / Juraj Herz / CZ 1969 / 95 min

Un film bazat pe romanul lui Ladislav Fuks, filmul îl prezintă pe demonicul și macabrul Karl Kopfrking, proprietarul unui crematoriu la începutul ocupației naziste a Cehoslovaciei. Cu acest prilej, el găsește că este un moment oportun pentru a își îndeplini ambițiile ce țin de afacerea sa, pentru a își justifica antisemitismul și pentru a face uz de obsesia sa pentru control. Descoperirea că soția sa are sângele ”impur” îl va face să își piardă mințile

LU 17.12 / 20H00 / Documentary Mondays  / Centrul Ceh

Echoes of Jihlava 2012.

 

Sursa: Centrul Ceh

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

14
/09
/12

TVR a anunţat joi printr-un comunicat  suspendarea Canalului TVR Cultural, începând cu data de 15 septembrie 2012, ora 23,59. „Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române”, precizează comunicatul. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia este parte a […]

13
/09
/12

  În 1931, Frankenstein era considerat de către public un film horror de excepţie, deşi a fost realizat cu buget redus, scrie visboo.com. Frankenstein a fost un film de groază cu monştri ce a reuşit să înspăimânte generaţii întregi. Fiind regizat de James Whale filmul i-a avut în roluri principale pe actorii Colin Clive, Mae […]

13
/09
/12

Turneul ce are loc în perioada 15-25 septembrie  face parte din protocolul încheiat pe zece ani între Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Guangzhou Performance/ Film Co Ltd şi Teatrul Belei, în urma declarării anului 2012 „Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeană-China”. Menit să dezvolte o cooperare structurală între poporul chinez şi instituţii culturale ale Uniunii Europene, proiectul […]

13
/09
/12

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

13
/09
/12

Peste 20 de trupe din şapte ţări vor susţine spectacole, de joi până duminică, de Zilele Bucureştiului, manifestare organizată de Primăria Capitalei prin ArCuB.   Conform comunicatului Primăriei Municipiului Bucureşti, trupe din şapte ţări (Franţa, Olanda, Spania, Elveţia, Belgia, Germania, România) vor susţine spectacole de teatru de stradă în Piaţa Constituţiei, Piaţa George Enescu, Parcul […]

13
/09
/12

În 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).   1592    – A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar,  prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. […]