Cultura japoneză celebrată la TNB prin două evenimente de excepție
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-japoneza-celebrata-la-teatrul-national-i-l-caragiale-prin-doua-evenimente-de-exceptie/

Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti va găzdui, în această lună, două evenimente culturale excepţionale, destinate să familiarizeze publicul român cu două din cele mari tipuri de teatru tradiţional japonez – KABUKI şi NOH – prin intermediul unei expoziţii şi, respectiv, al unui spectacol de teatru.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2018

EXPOZIȚIE DE STAMPE JAPONEZE – ACTORI ȘI SCENE DE TEATRU KABUKI, din Colecția George Șerban – 12 iunie 2018, KOKAJI, un spectacol de teatru NOH, în interpretarea prestigioasei Companii YAMAMOTO NOH THEATRE din Osaka, Japonia – 19 iunie 2018

Marți, 12 iunie 2018, la ora 18.30,

în foaierele Sălii Studio a Teatrului Național va fi prezentată pentru prima oară publicului român o selecție curatorială de peste 140 de stampe japoneze din secolele XVIII și XIX, cu Actori și scene de teatru Kabuki, provenind din colecția privată George Șerban. Expoziția va fi urmată de publicarea unui album dedicat.

Colecția de stampe George Șerban conține peste 1.000 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi începând cu secolul XVII, continuând cu secolele XVIII, XIX și XX.

Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istoria acestora, pe care-i veți regăsi în expoziție, dar și în albumul ulterior. Fiecăruia dintre artiștii care vor fi expuși îi este dedicată o arie expozițională, care va conține în afara lucrărilor originale și o prezentare dinamică cu detalii de lucrări și informații de prezentare pe cele 8 monitoare care ambientează spațiul expozițional.

Curator: Cosmin Nasui. Cercetători și documentariști: Alina Cretu, Alina Șerban, Alexandra Jianu. Design și arhitectură expoziție Rizi Design. Restaurator: Eugen Costache. Sponsor: Societatea de Avocati Șerban și Asociații.

Albumul care însoţeşte expoziția este publicat la Editura PostModernism Museum. Va fi produsă și o ediție limitată de 50 de albume care vor fi însoțite de stampe originale. Expoziția va fi deschisă între 12 iunie – 1 iulie 2018.

Marți, 19 iunie 2018, ora 19.30,

sunteţi aşteptaţi la Sala Studio a Teatrului Național din București, la un spectacol de teatru care se poate vedea mai rar în afara graniţelor Japoniei. Este vorba despre KOKAJI/FIERARUL, un spectacol de teatru NOH (drama clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență) în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. KOKAJI este o piesă dinamică în două acte din categoria Kiri Noh (piese cu personaje și animale supranaturale), autorul fiind necunoscut.

Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Țelul companiei este acela de a continua tradiția și de a face cunoscut NOH în întreaga lume drept o formă vie și atractivă de teatru clasic care poate fi înțeleasă și apreciată de oricine. Conducătorul CompanieiYamamoto Noh Theatre din Osaka și al fundației cu același nume, cunoscutul actor Yamamoto Akihiro este şi Președintele Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia.

Prin intermediul companiei sale, el contribuie constant la promovarea și transmiterea valorilor unice ale uneia dintre cele mai vechi forme de artă tradițională japoneză. Pentru activitatea sa, maestrul Yamamoto Akihiro a fost distins în anul 2015 cu premiul Fundației Japonia pentru ”Cetățenie Globală” și în anul 2017 cu premiul Ministerului de Afaceri Externe din Japonia.

Compania Yamamoto Noh Theatre este cunoscută și apreciată de către publicul din România, unde a fost prezentă în ultimii doi ani cu mai multe spectacole, la Teatrul Național București (2016) și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul KOKAJI se joacă marţi 19 iunie 2018, ora 19.30, la Sala Studio a TNB, cu supratitrare în limba română.

Biletele se găsesc la Casa de bilete a TNB și online, pe MyStage.

Spectatorii care vor viziona spectacolul KOKAJI vor avea prilejul de a vizita totodată și excepționala expoziție de stampe japoneze din foaierele Sălii Studio.

Foto: Cultura japoneză celebrată la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” – tnb.ro

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.