Culturã prin conferinţe la Cãrtureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-prin-conferinte-la-carturesti/

Sãptãmâna trecutã Librãria Cãrtureşti a fost gazda conferinṭei ,, Camionagii Rãzboiului Rece. Anchetã de istorie socialã în Canada şi SUA’’.  Având în vedere faptul cã aceastã conferinṭã nu s-a rezumat la o expunere istoricã, ci a pãtruns mai mult în arta de existenṭã a unei comunitãṭi, Ziarul Metropolis a fost prezent. Conferinṭa a fost susṭinutã de […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Sãptãmâna trecutã Librãria Cãrtureşti a fost gazda conferinṭei ,, Camionagii Rãzboiului Rece. Anchetã de istorie socialã în Canada şi SUA’’.  Având în vedere faptul cã aceastã conferinṭã nu s-a rezumat la o expunere istoricã, ci a pãtruns mai mult în arta de existenṭã a unei comunitãṭi, Ziarul Metropolis a fost prezent.

Conferinṭa a fost susṭinutã de cãtre istoricul Gabriel Marin, doctor al Universitãṭii Laval din Canada şi director în cadrul IICCMER. Într-o atmosferã degajatã, participanṭii au putut afla despre un mental colectiv specific unei zone nu aşa diferitã de cea a noastrã. De ce nu diferitã ? Pentru cã o mare parte dintre actanṭii povestirii erau români. Printr-o expunere coerentã şi interesantã, dr. Gabriel Marin a reuşit sã îşi familiarizeze ascultãtorii cu un univers puṭin vetust ( aşa cum cercetãtorul a afirmat, truck driving-ul este o meserie veche, care se practicã de foarte mult timp în Canada), univers ermetic care fãrã un ghid de parcurgere nu poate fi înṭeles în adevãrata lui profunzime. Subiectul- interesant. Actanṭii- diferiṭi şi cu motivaṭii oarecum asemãnãtoare.

Expunerea dl. Gabriel Marin a colorat o lume în care regulile nescrise devin rigoare; o lume în care mulṭi sunt produse şi exponenṭi ai regimului comunist- foarte mulṭi truck driveri erau imigranṭi care au fugit de un regim comunist; un univers în care se pare cã timpul are rãbdare, deoarece schimbãrile sunt de micã amploare- truck driverii reitereazã aceleaşi simboluri, îşi pãstreazã şi perpetueazã cultura grupului, trec prin iniṭierea necesarã-cursurile specifice, disemineazã informaṭia specificã grupului- prin mijloace de comunicare specifice.

Practic, conferinṭa dl. Gabriel Marin a reuşit sã prezinte un univers ermetic cu reverberaṭii profunde în societatea actualã, care, de ce nu, s-ar putea transforma în realitate palpabilã pentru mai multe state. Realitatea culturalã a unor produse hibribe a fost transpusã pe înṭelesul tuturor într-o conferinṭã interesantã şi captivantã pentru toṭi cei prezenṭi.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

04
/09
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa trebuie caracterizat Constantin Virgil Gheorghiu (1916-1992), scriitor român lansat cu deosebit succes după război în Franța.

04
/09
/17

Toamna bate la poartă și odată cu ea, Maratonul „25 de ore de teatru non-stop”. Organizatorii așteaptă să culeagă roadele muncii din această vară: aplauzele publicului. Cea de-a VII-a ediție este una specială, pentru că maratonul propriu-zis (9-10 septembrie 2017) va fi urmat de încă cinci zile de recuperare (11-15 septembrie), perioadă în care va fi prezentat câte un spectacol pe seară.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).

31
/08
/17

Se împlinesc, iată, 20 de ani de când Diana, prințesa de Wales, murea în urma unui controversat accident de mașină petrecut în Tunelul Alma din Paris, la primele ore ale zilei de 31 august 1997. Rândurile care urmează surprind tragedia acelei zile, dar și fragmente emoționante din viața celei mai iubite prințese din câte au existat.

31
/08
/17

În urmă cu 20 ani, pe 31 august, Prinţesa Diana își pierdea viața. Cea mai iubită prințesă britanică a murit la 36 de ani, într-un accident de mașină produs în pasajul de sub podul Alma, din Paris. Se afla în mașină cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, și cu șoferul, care au decedat și ei. Echipajele de salvare au ajuns în câteva minute, dar a fost nevoie de mai bine de o oră să taie carcasa mașinii ca să o scoată dintre fiarele contorsionate și să o transporte la spital.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.

29
/08
/17

Pe 2 septembrie are loc prima ediție Walk & Shoot destinată începătorilor în fotografie. Fotograful coordonator va fi Alex Axon, iar echipa de povestitori va fi asigurată de Merg.În.România.

29
/08
/17

Tocmai s-a sfârșit cea de-a opta ediție a Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară). Cum a fost?