„Cum se simte Europa după Brexit?!”, la Cafeneaua critică
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-se-simte-europa-dupa-brexit-la-cafeneaua-critica/

O nouă ediţie a Cafenelei critice va avea loc joi 13 februarie 2020, începând cu ora 19.00, la MNLR. Tema acestei ediţii va fi „Cum se simte Europa după Brexit?!”, amfitrionul fiind Ion Bogdan Lefter.

Un articol de Liliana Matei|12 februarie 2020

Pe 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană. În fundal: criză economico-financiară, criză a migraţiei, criză a democraţiei liberale; dar şi: globalizare, extinderea Uniunii în Balcani, mai multe state aflîndu-se în negocieri de aderare sau „în aşteptare”. Cum a fost posibil să se producă aşa-numitul Brexit?! Cum să iasă Marea Britanie din Europa?! În ce situaţie, în ce moment istoric ne aflăm? Cum se simte ea, Europa, după Brexit?!

La Cafeneaua critică – o discuţie la temă cu Sorin Antohi, istoric al mentalităţilor, Bogdan Ştefănescu, anglist şi americanist, Mircea Zamfir, fost redactor al BBC România.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.