Curiozități (esențiale) despre Walt Disney
https://www.ziarulmetropolis.ro/curiozitati-esentiale-despre-walt-disney/

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puştiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătuşă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalităţi ale secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2016

Numele strămoșilor săi, veniți din Franța, era D’Igsney. Încetul cu încetul numele familiei s-a schimbat în Disney.

Provenea dintr-o familie modestă

A abandonat studiile liceale la 16 ani și, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roșii (după ce și-a falsificat actele pentru a nu fi respins din cauza vârstei).

După ce a părăsit Crucea Roșie, Disney s-a mutat în Kansas City sperând să obțină un post de caricaturist la un ziar. Nu a reușit, însă și-a găsit un serviciu creând reclame pentru reviste și cinematografe, apoi a dezvoltat un interes pentru animații.

În 1922, și-a deschis propriul studio de film, numit Laugh-O-Gram, dar a fost nevoit să-l închidă în 1923 din cauza problemelor financiare.

A produs filme de propagandă pentru guvernul american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru a termina „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, Walt Disney a fost nevoit să-și pună ipotecă pe casă și să facă un împrumut, pentru că rămăsese deja falit. Filmul a fost un succes enorm, aducând încasări de aproape 200 de milioane de dolari, de-a lungul vieții celui care l-a gândit.

Nu a terminat niciodată liceul, deși a primit mii de diplome onorifice de la universități precum UCLA și Harvard.

A fost toată viața fascinat de trenuri, tatăl și unchiul său lucrând la căile ferate. În timpul unei călătorii cu trenul din 1928, i-a venit ideea unui nou personaj, cel care avea să devină Mickey Mouse.

A fost vocea lui Mickey Mouse timp de 20 de ani.

Inițial, numele lui Mickey Mouse era Mortimer Mouse, însă soția lui Walt Disney l-a convins pe acesta să-l schimbe.

Meniul favorit al lui Walt Disney era fasole cu chili, adesea servind acest fel de mancare chiar la birou.

Deține recordul de nominalizări la Oscar (59) și de premii Oscar (22)!

Foto: Walt Disney – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.