Cuvinte care se văd, gesturi care se aud
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuvinte-care-se-vad-gesturi-care-se-aud/

Proiectul „Cuvinte care se văd, gesturi care se aud”, care se va desfăşura în perioada 14 martie — 24 aprilie 2018 , îşi propune să faciliteze accesul la cultură prin intermediul spectacolului teatral pentru persoanele cu deficienţe de auz şi totodată să determine comunitatea locală să conştientizeze nevoile speciale ale acestora, precum şi modul specific de comunicare în spaţiul educaţional.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2018

Vineri, 16 martie 2018, ora 14:00, va avea loc inaugurarea proiectului educaţional Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, care are ca scop facilitarea accesului la cultură pentru persoanele cu deficienţe de auz, prin intermediul spectacolui teatral.

Proiectul reprezintă un parteneriat derulat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin Programul PROEDUS CIVITAS, finanţat de către Primăria Municipiului Bucureşti. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 50 de elevi cu deficienţe de auz alături de 25 de elevi din unităţi şcolare obişnuite, profesorii şi părinţii acestora, precum şi 17 actori ai Teatrului EXCELSIOR, implicaţi voluntar în această iniţiativă.

Evenimentul va începe cu o sesiune de discuţii privind accesibilizarea actului cultural pentru persoanele cu deficienţe de auz, conştientizarea nevoilor speciale ale acestora şi modalităţile de comunicare din spaţiul educaţional şi se va încheia cu un scurt program artistic susţinut de către elevii cu deficienţe de auz din cele trei unităţi de învăţământ special implicate în proiect.

În perioada 19 martie – 13 aprilie a.c., cei 75 de elevi vor participa alături de profesorii lor coordonatori şi de actorii Teatrului EXCELSIOR la o serie ateliere de iniţiere în limbajul mimico-gestual ce se vor finaliza cu un spectacol de teatru susţinut de copiii cu deficienţe de auz, în cadrul Festivalului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud, ce va avea loc pe 17 aprilie 2018, la Sala Palatului din Bucureşti.

****************
Beneficiile majore ale proiectului Cuvinte care se văd, gesturi care se aud constau în: sprijinirea elevilor, profesorilor şi actorilor implicaţi în însuşirea limbajului mimico-gestual şi a specificului comunicării cu persoanele deficiente de auz; implicarea elevilor deficienţi de auz în activităţi de educaţie non-formală în vederea acumulării de cunoştinţe şi competenţe menite să amelioreze calitatea educaţiei şi să le stimuleze interesul faţă de artele spectacolului / teatru; educarea publicului auzitor (elevi, părinţi şi profesori din unităţile de învăţământ obişnuite) în ceea ce priveşte acceptarea diversităţii ca formă de manifestare artistică şi de comunicare cu persoanele deficiente de auz, cu scopul integrării acestora în societate.

Foto: Cuvinte care se văd, gesturi care se aud – facebook

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.