Gheorghe Coman expune la Palatul Mogoșoaia
https://www.ziarulmetropolis.ro/gheorghe-coman-expune-la-palatul-mogosoaia/

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Uniunea Artiştilor Plastici şi Asociaţia Pro Valores propun un eveniment de excepţie.

Un articol de Petre Ivan|26 iulie 2023

Galeria Ghețăria, din curtea de onoare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va găzdui în perioada 5 -20 august expoziția ”De la vis la realitate”, a unuia dintre cei mai valoroși și prolifici creatori contemporani – pictorul Gheorghe Coman.

Vernisajul va avea loc sâmbătă 5 august, de la ora 17. Prezintă Mimi Necula, iar curator este Sebastian Crăciun.

Evenimentul propune câteva lucrări recente, care se înscriu într-o nouă directie a creațiiei lui Gheorghe Coman. După ce a excelat în peisajul urban, în lumea marinelor sau s-a lăsat fascinat de frumusetea corpului uman, Gheorghe Coman se apropie într-o manieră proprie de natură, de o temă din ce în ce mai actuală – disparitia pădurilor. Artistul nu se lasă atins de nostalgie sau de tristete, ci urmăreste transformarile pe care pădurile, lemnul le suportă.

Prahovean prin obârsia lui, stabilit în București de multă vreme, Gheorghe Coman a absolvit Universitatea Națională de Arte din Capitală. A organizat, încă din anii ’90 ai veacului trecut, numeroase expoziții personale, tabere de creație sau expoziții de grup. Reprezentative sunt prezențele pe simeze din anii 2000, 2006, 2007 si 2008 de la Palatul Suțu, apoi de la Casa de Cultură Geo Bogza, din Câmpina, cele din anii 2007 si 2009 de la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, sau cele din anul 2011 de la Institutul Italian de Cultură din Bucuresti si de la Casa de Cultură Buftea. La acestea se adaugă si expozițiile personale din anii 2014 si 2016, cea de la Galeria Regală din Sinaia în anul 2017, diverse expozitii de grup la Sala Dalles, apoi la Ateneul Român, Opera Natională Română, Muzeul Țăranului Român și Palatul Patriarhiei (Sala Europa Christiana), la Biblioteca Națională a României, sau la Salonul de toamnă de la Palatul Parlamentului.  Gheorghe Coman este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2022 a câstigat premiului I, sectia Pictură, la Bienala „Gheorghe Petrașcu”, editia a XVI-a, iar de curând a fost invitat în Taberele Internationale “Plein Air” – editia I de la Tulcea și “Vlaicu Ionescu” – editia a XVI-a de la Călimănești. 

Despre artistul expozant, criticul de artă Luiza Barcan nota: ”Pictor uluitor de prolific, Gheorghe Coman se remarcă în peisajul artei româneşti contemporane îndeosebi ca un atent observator al naturii, ca un peisagist continuu fascinat de formele şi culorile în continuă mişcare ale lumii exterioare. Artistul călătoreşte mult, în spaţii dintre cele mai diverse, e un fel de veteran al taberelor de creaţie, păstrându-şi printre bunele obiceiuri de pictor studiul în plein air, contactul direct cu natura, dar şi cu cultura locurilor pe       unde-i ajung paşii şi pe unde-şi instalează şevaletul. Gheorghe Coman nu se înrolează nicidecum în seria pictorilor care de-a lungul carierei lucrează mai mult pentru a-şi crea o manieră proprie, dorind să devină astfel inconfundabili ca artişti. Dimpotrivă, Gheorghe Coman se manifestă cu deplină spontaneitate şi sinceritate în faţa motivului, dorind mai mult să transmită prin pânzele sale emoţia momentului care trece, decât să-şi subsumeze compoziţia unei maniere căutate şi deja aplicate ca o „reţetă”. Deplin stăpân pe culoare şi compoziţie, artistul îşi scaldă în lumină lucrările ori, dimpotrivă, le tratează în clar-obscur, lăsând astfel să se facă simţit şi misterului inerent al colţurilor de lume pe care doreşte să le transfigureze în pânzele sale. Arta lui e o invitaţie directă şi sinceră, la bucurie, la reverie, la redescoperirea tihnei pe care o aduce frumuseţea lumii create de Dumnezeu ori a celei modelate prin cultură.”

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.