Cuvintele contează sau „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” în premieră și turneu național
https://www.ziarulmetropolis.ro/cuvintele-conteaza-sau-lemons-lemons-lemons-lemons-lemons-in-premiera-si-turneu-national/

Premiera naţională a spectacolului „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” de Sam Steiner va avea loc sâmbătă, 26 iulie, la unteatru, la Bucureşti, în cadrul Zilelor unteatru, ediţia a 9-a.

Un articol de Liliana Matei|21 iulie 2019

Spectacolul „Lemons, Lemons, Lemons, Lemons, Lemons” este montarea textului autorului britanic Sam Steiner. Autorul imaginează o lume în care suntem forțați să spunem mai puțin, folosind doar 140 de cuvinte.

Este o poveste despre ce spunem și cum spunem, despre lucrurile pe care le putem auzi doar în tăcere, despre activism, democrație și libertatea de exprimare; despre cât de puțin ne spunem cu adevărat atunci când avem la dispoziție toate cuvintele. Să alegi să taci când întreaga lume țipă, poate deveni un act de rebeliune în sine. Cuvintele contează. Deja controlați și monitorizați prin gadgeturi, acte de identitate cu cod, rețele sociale, cât de departe suntem de limitarea dreptului de expresie prin cuvânt? Cum comunicăm când inputul personal ne este restricționat? La finalul zilei, câtă importanță dăm cuvintelor? Căci, până la urmă, fără limbaj, cine suntem?

Ce m-a atras din prima la textul piesei a fost premisa – se dă o lege conform căreia avem 140 de cuvinte, rație, zilnic. 140 îți ajung ca să supraviețuiești, desigur, dar ce se întâmplă când vrei să menții o relație sănătoasă de cuplu, unde știm cu toții că regula cea mai importantă este comunicarea? Am făcut un spectacol despre intimitate, dorindu-mi să scot la suprafață și impulsuri intime care rar se transformă în atitudini sau acțiuni. Împreună cu actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu am încercat să găsim reacții inconștiente în funcție de diferite situații și să le expunem pe scenă. Împreună cu scenograful spectacolului, Răzvan Bordoș, am creat un spațiu minimalist, o instalație care ne servește scopul de a delimita și fizic straturile psihologice ale personajelor. Lăsând însă la o parte premisa sumbră și utopică, Oliver și Bernardette sunt doi tineri obișnuiți într-o situație neobișnuită, care râd, plâng, se ceartă, își joacă farse, se răzbună, se împacă, pe scurt, doi oameni care se iubesc.”spune Iulia Grigoriu, regizor.

În perioada septembrie-noiembrie 2019, spectacolul „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” va porni într-un turneu național în București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș, Oradea, ca parte a campaniei de informare și conștientizare asupra drepturilor civile, cu focus pe libertatea de exprimare, pe care Vanner Collective o inițiază în parteneriat cu Active Watch și Funky Citizens.

Turneul național se bucură de susținerea unor parteneri instutuționali fără de care nu ar fi fost posibil: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Uniunea Teatrală din România (UNITER).

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

07
/08
/15

Astăzi, 7 august, cu ocazia zilei ei de naștere, Charlize Theron îi invită pe toții fanii din România să petreacă o seară specială împreună, pe Canalul Paramount. Actriță, model și o persoană implicată în acțiuni caritabile, Charlize Theron a jucat într-o serie de filme produse la Hollywood care au reușit să obțină atât succesul de box-office, cât și aplauzele criticilor.

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

06
/08
/15

După tiparul hollywoodian, înainte de a urca pe scenă, Monica Davidescu a avut numeroase şi felurite “meserii”: învăţătoare, figurat[ specială la TVR, ajutor de magaziner, secretară la un birou de consultanţă economică şi la o firmă de construcţii, dansatoare în trupa Brânduşei Novac, prezentatoare de spectacole în bar de noapte şi manechin în vitrină şi pe catwalk manechin şi prezentatoare de spectacole pe Litoral.

05
/08
/15

Din programul românesc la actuala ediţie a Festivalului de la Edinburgh, realizat cu sprijinul ICR Londra, face parte şi spectacolul “39 de trepte” de Patrick Barlow al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti. Versiunea românească a thriller-ului hitchcockian este o ingenioasă combinaţie de teatru şi film, în care cinci actori se transpun, în cele 75 de minute ale montării, în nu mai puţin de 65 de roluri.