Cvartetul AD LIBITUM – recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cvartetul-ad-libitum-%e2%80%93-recital-haydnmozartbrahms-la-sala-radio/

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obţinut cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei şi Premiul Discului, la ediţia din 1997 a Concursului de la Evian (Franţa) – va susţine un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2019

Joi, 4 aprilie (19.00) îi veți aplauda pe cei 4 mari muzicieni care înseamnă astăzi AD LIBITUM: Remus Azoiţei – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă și Filip Papa – violoncel. Programul serii curprinde Haydn: Cvartetul nr. 1 în Si bemol major – Vânătoarea, Mozart: Cvartetul nr. 1 – Lodi și Brahms: Cvartetul în do minor nr. 1.

Ansamblul s-a născut în 1988, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Membrii fondatori au fost: Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Între anii 2011-2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

Formația s-a bucurat de un succes rapid pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute, cum ar fi Premiul I la Concursul internaţional Max Reger din Germania şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franţa (1997). Cvartetul a fost apreciat în săli renumite din toată Europa: Paris, Amsterdam, Rotterdam, Berlin, Haga, Bonn, Bucureşti. Performanţa sa artistică a fost cea mai bună recomandare pentru  prestigioasa casă de discuri Naxos,  la care au înregistrat până acum cinci CD-uri.

Din 2008, Cvartetul Ad Libitum a devenit formaţie permanentă a Filarmonicii Moldova din Iaşi. În acest cadru au dat viaţă unor proiecte ambiţioase: integrala cvartetelor de Beethoven (2009 la Iaşi şi Timişoara), ciclul cameral în care au inclus cele şase cvartete op. 50 de Haydn, cele şase cvartete dedicate lui Haydn de către Mozart şi cele şase cvartetelor de Bartok (2010 la Iaşi).

Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio şi TV la: TVR Iaşi, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.