Cyrano, mon amour – povestea celebrei comedii “Cyrano de Bergerac”, din 31 mai în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/cyrano-mon-amour-povestea-celebrei-comedii-cyrano-de-bergerac-din-31-mai-in-cinema/

După succesul răsunător înregistrat în Franţa cu piesa de teatru Edmond, dramaturgul Alexis Michalik debutează pe marele ecran cu adaptarea cinematografică a acesteia: Cyrano, mon amour / Edmond.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2019

O călătorie inedită și amuzantă în Parisul Belle Epoque, care urmărește povestea dramatizării de către tânărul Edmond Rostand a legendei scriitorului Cyrano de Bergerac și transformarea acesteia într-o comedie eroică în versuri. Din 31 mai în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

Scris și regizat de Alexis Michalik, Cyrano, mon amour spune fabuloasa poveste a genezei piesei de teatru „Cyrano de Bergerac”, un succes formidabil la finalul secolului XIX (40 de bis-uri la prima reprezentație), care de-a lungul timpului a beneficiat de nenumărate adaptări în teatru, operă, balet sau film, cel mai cunoscut fiind cel al lui Jean-Paul Rappeneau, cu Gérard Depardieu în rolul principal.

Paris. 1897. Deși Edmond Rostand (Thomas Solivérès), personajul principal, nu a împlinit încă 30 de ani, are deja doi copii şi o groază de griji pe cap. Nu a mai scris nimic de doi ani.

„O extraordinară frescă romantică, un tribut adus actorilor, iubirii și bucuriei de a trăi.” Paris Match

O întâlnire aranjată de legendara Sarah Bernhardt (Clémentine Célarié) îl aduce pe Rostand față în față cu marele actor Constantin Coquelin (Olivier Gourmet), un admirator al său. Astfel, ia naștere ideea unei noi piese, o comedie eroică în versuri: „Cyrano de Bergerac”. Edmond are la dispoziție doar trei săptămâni până la premieră, dar înfruntă nenumărate obstacole: actrițe capricioase, o soție geloasă și un prieten prins până peste urechi într-o relație amoroasă complicată. Presat de timp, Edmond Rostand trebuie să își găsească inspirația și să creeze o capodoperă.

Apreciată atât de publicul internațional, cât și de presa de specialitate, comedia lui Michalik abundă în decoruri fastuoase și costume extravagante și beneficiază de o distribuție generoasă în care se regăsesc Olivier Gourmet, colaborator constant al fraților Dardenne și câștigător al unui premiu pentru interpretare la Cannes (Le fils, 2002), Thomas Solivérès, cunoscut publicului din The Intouchables (r. Olivier Nakache, Éric Toledano), Mathilde Seigner, sora cunoscutei actrițe și cântărețe Emmanuelle Seigner, Tom Leeb (Papillon, r. Michael Noer) și Clémentine Célarié (Les Misérables, r. Claude Lelouch). Alexis Michalik, autorul filmului, are, de asemenea, o scurtă apariție, în rolul scriitorului Georges Feydeau, rivalul lui Edmond Rostand.

Distribuit în România de Independența Film, Cyrano, mon amour va rula din 31 mai în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Grand Cinema and More Băneasa, Cinema City Cotroceni), Bârlad (Cinema Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Craiova (Cinema Modern), Constanța (Cityplex Tomis), Pitești (Cinema Trivale și Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex), Timișoara (Cinema City), Tîrgu Mureș (Cinema Arta).

Foto: Cyrano, mon amour – facebook

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.