Festivalul Filmului Palestinian 2019 – Invitație la descoperirea unei cinematografii îndrăznețe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-palestinian-2019-invitatie-la-descoperirea-unei-cinematografii-indraznete/

PREVIEW A doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) are loc de joi şi până duminică la Cinema Muzeul Țăranului din Bucureşti. Programul cuprinde 11 filme de ficţiune, documentare şi animaţie, însoţite de evenimente conexe şi invitaţi speciali.

Un articol de Ionuţ Mareş|21 noiembrie 2019

La invitația fotografului Ionuț Trandafirescu, unul dintre inițiatorii, în 2018, ai Centrului Cultural Palestinian, organizator al Festivalului Filmului Palestinian din București, am realizat pentru al doilea an selecția FFP. 

Mai jos am explicat care e ideea din spatele festivalului, cum a fost la prima ediție, ce cuprinde selecția din acest an și despre ce vorbim când vorbim despre cinematografia palestiniană.

Programul este disponibil aici, iar abonamentele și biletele pot fi luate de pe Eventbook.

 

despre prima ediție din 2018 și despre motivația festivalului

Ideea din spatele festivalului este de a oferi publicului cinefil din România şansa de a descoperi mica cinematografie palestiniană, prin filme care nu ajung în distribuţia de la noi şi, cu puţine excepţii, nici în numeroasele evenimente cinematografice din ţară. Însă nu e vorba de orice fel de filme – punctul de pornire este valoarea lor. Aşa că le aducem pe cele mai bune, pe cele mai îndrăzneţe şi mai puternice, indiferent dacă sînt realizate de cineaşti palestinieni sau de cineaşti din diverse alte ţări care au filmat în teritorii palestiniene, în special în Gaza.

Şi pentru că e inevitabil ca aceste filme să trateze realităţile palestinienilor de azi, dar şi de ieri, festivalul este şi o invitaţie la descoperirea unei culturi, a unei istorii şi a unor oameni la care avem cu greu acces în afara relatărilor din mass-media internaţionale.

Prima ediţie s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile şi a propus cinci filme de lungmetraj (ficţiune şi documentar) şi discuţii cu doi invitaţi foarte speciali: regizorul Raed Andoni şi actorul Mohammad Bakri, două personalităţi ale cinematografiei palestiniene. Au fost proiecţii desfăşurate în majoritate cu sala plină, ceea ce a confirmat principalele două atuuri pe care mizăm: calitatea filmelor şi excentricitatea unei cinematografii (în sensul bun al termenului). A doua ediţie este mai extinsă: patru zile şi 11 filme (şapte lungmetraje şi patru scurtmetraje).

principiile selecției de la a doua ediție

După cum se poate intui, numărul potenţialelor producţii cinematografice care pot fi selectate nu este foarte mare. Dar, chiar şi aşa, nu facem rabat de la valoare şi nu aducem orice. Selectăm doar vârfurile, acele filme care impresionează în primul rând prin limbajul cinematografic, şi abia apoi prin subiect. Diversitatea de genuri vine şi din opţiunile relativ reduse, dar şi din dorinţa de a reflecta vitalitatea acestei mici cinematografii.

În realizarea selecţiei am pornit de la trei surse de inspiraţie: festivalurile internaţionale mari (dar şi diversele festivaluri de film palestinian răspândite în lume), diferite reviste de cinema şi baze de date cu filme şi contactele pe care le avem cu producători/realizatori palestinieni şi Departamentul de Cinema din Palestina. Văd cât mai multe filme şi, în final, le aleg şi le propun pe cele pe care le consider relevante pentru publicul din România, în special pentru publicul cinefil. Merită precizat că FFP nu se adresează doar unui potenţial public palestinian sau arab, ci în primul rând numeroşilor spectatori de filme de calitate din Bucureşti, cei care merg constant la cinema şi la festivaluri.

despre numărul mare de coproducții 

Numărul mare de coproducţii se explică, pe de o parte, prin nevoia cineaştilor palestinieni de a găsi bani în alte ţări pentru proiectele lor, în contextul în care – nu e greu de imaginat – fondurile din Palestina sunt insuficiente. O altă explicaţie este şi interesul unor cineaşti străini pentru realităţile palestiniene, aşa că e firesc să se ajungă la coproducţii.

despre focusul Gaza

Focusul Gaza a venit, parţial, de la sine. Unele dintre filmele pe care le-am văzut pentru selecţie, în special documentare, erau despre oameni din Gaza şi poveştile lor. Inspirat şi dintr-un focus similar, dar mult mai amplu, organizat de Festivalul Filmului Palestinian de la Paris, am decis că cele mai bune trei documentare despre Gaza văzute în ultimul an ar merita incluse într-o secţiune specială, marcată ca atare.

Dar nu e vorba de orice filme. Stefano Savona (2018), realizat de italianul Stefano Savona, a fost ales cel mai bun documentar la Festivalul de la Cannes anul trecut. Este un tulburător film de nonficţiune animat, despre tragedia unei familii şi a unei comunităţi afectate de război de la marginea oraşului Gaza.

La fel de impresionant este şi Gaza (2019), realizat de doi regizori irlandezi, Garry Keane şi Andrew McConnell, care ne prezintă viaţa de zi cu zi a oamenilor din acest teritoriu, cu tot ce înseamnă asta. Filmul a fost la Sundance şi este propunerea Irlandei pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2020.

O bijuterie ascunsă este cel de-al treilea titlu din acest focus, The Apollo of Gaza (2018), realizat de elveţianul Nicolas Wadimoff. Un documentar-anchetă despre povestea misterioasă unei statui a lui Apolo, aparent veche de peste 2.500 de ani şi descoperită în 2013 în Gaza, care de fapt vorbeşte, subtil, atît despre istorie, cât şi despre prezentul politic şi social.

despre alte atracții din program și invitații ediției

În afară ce cele trei documentare menţionate deja, mai avem trei lungmetraje de ficţiune şi un lungmetraj de animaţie, la care se adaugă şi patru scurtmetraje. De neratat este drama din deschidere, Mafak (Şurubelniţa, 2018), puternicul debut al regizorului Bassam Jarbawi, proiectat anul trecut la Festivalul de la Veneţia şi arătat acum în premieră în România. Filmul discută una din temele prezente în două-trei dintre filmele de la prima ediţie de anul trecut: traumele celor care trec prin închisorile israeliene. După proiecţia din cadrul galei de deschidere, publicul va putea sta de vorbă cu tînăra actriţă palestiniană Mariam Basha.

Premiat cu o menţiune specială în Competiţia de la Cannes în luna mai, It Must Be Heaven (2019), noua comedie a celebrului regizor palestinian Elia Suleiman, propusă de Palestina la Premiile Oscar, va fi proiectat la închidere şi va fi introdus de invitata specială a acestei ediţii a FFP, Lina Bokhary, şefa Departamentului de Cinema din cadrul Ministerului Culturii din Palestina, care va vorbi despre starea cinematografiei palestiniene.

De la Cannes, dar de la ediţia din 2015, recuperăm un film foarte interesant şi proaspăt, Dégradé, de Arab Nasser şi Tarzan Nasser – o dramedie cu acţiunea plasată într-un salon de frumuseţe pentru femei în Gaza.

O altă temă des întâlnită în cinematografia palestiniană este drama refugiaţilor. Subiectul este tratat într-un emoţionant şi curajos lungmetraj de animaţie, Wardi (Turnul, 2018), realizat de norvegianul Mats Grorud, care va sta de vorbă cu publicul prin Skype, la finalul proiecţiei.

Materialul a fost publicat inițial, sub formă de interviu, pe aperitiff.tiff.ro.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.