„Umbre 3”. Băieți răi de România
https://www.ziarulmetropolis.ro/umbre-3-baieti-rai-de-romania/

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO şi scris şi regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că naraţiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

Un articol de Ionuţ Mareş|19 Noiembrie 2019

Primul episod al sezonului al treilea nu servește atât la refacerea unor legături cu firele narative din precedentele două sezoane, la reîmprospătarea memoriei spectatorilor despre relațiile dintre personaje și la lansarea noilor piste ale poveștii din cele șapte episoade din acest an.

Este în primul rând o demonstrație de forță din partea lui Bogdan Mirică. O încordare a mușchilor.

Narațiunea se întrevede la fel de firavă, puțin interesantă și eșalonată după logica amânării și a volutelor, binecunoscută în cazul unor astfel de serii: o tatonare între polițiști dornici de revanșă și mafioți care pregătesc un mare transport de droguri. Totul e diluat pe ici-colo cu scene de familie, intime, de devoalare a unor traume, de care suferă însă aproape exclusiv personajele feminine (jucate de Andreea Vasile, Maria Obretin și Mădălina Craiu), un profund clișeu.

Însă nu asta pare a fi miza. Cel puțin nu a primului episod, pentru că de la al doilea serialul se așază liniștit pe calea primelor două sezoane, deși e vizibil mai atent lucrat, mai stilizat, atât în privința scenografiei (Cristian Niculescu) și a imaginii (Andrei Butică), dar și a muzicii.

Însă prima oră este dedicată în special apariției în scenă a personajelor. O intrare spectaculoasă. Aproape toate sunt cunoscute din sezonul trecut, doar că par să fi trecut printr-un upgrade – sunt mai bine conturate și ceva mai credibile.

Această defilare de personaje care aspiră, pe alocuri multe prea strident, să devină memorabile are un anume farmec și arată talentul și mai ales plăcerea lui Bogdan Mirică de a crea băieți răi, chiar și atunci când e vorba de polițiști.

Pare că serialul pentru asta e făcut și restul nici nu contează atât de mult – în fond, acțiunea propusă de scenariu poate fi plasată oriunde și nu spune mai nimic despre România.

Rând pe rând, printre alte personaje, își fac intrarea mafioții jucați de Șerban Pavlu, Costel Cașcaval, Doru Ana, Sergiu Costache, Augustin Viziru sau Vitalie Bantaș, și polițiștii duri interpretați de Laurențiu Bănescu sau, în plan secund, de Ioan Paraschiv și Adrian Titieni.

De la replici, care nu scapă totuși de unele vulgarități și teribilisme, deși sunt mai puțin excentrice și într-o limbă română mai realistă decât până acum, și până la modul în care sunt filmați actorii, toate aceste personaje sunt făcute să transmită forță și, mai ales, să fie cool. Nu e un pariu foarte ambițios, dar e reușit, cel puțin pentru convenția pe care serialul și-o asumă.

Câștigul real al acestui nou sezon este că regia lui Bogdan Mirică demonstrează că actorii români pot juca credibil, cu voluptate, și astfel de personaje, și nu doar oameni simpli pe care îi întâlnim mereu în jurul nostru, și ridică la un alt nivel acest tip de producție de televiziune în România, mai apropiată de o viziune de autor.

În rest, reiau ce ziceam și după primul episod din sezonul doi din 2017, și anume că „Umbre” este un simplu produs TV de divertisment și de consum, pe care îl uiți imediat ce l-ai vizionat, chiar dacă ți-a plăcut să revezi o generație de actori foarte buni și ai apreciat siguranța și chiar unele îndrăzneli ale regiei.

Sezonul al treilea din „Umbre” este disponibil integral pe platforma HBO GO începând de miercuri, 20 noiembrie. Iar în aceeași zi, de la ora 22.00, primele două episoade pot fi văzute pe postul de televiziune HBO.

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

Page 1 of 25412345...102030...Last »