Dacă e luni, e seară de film românesc contemporan la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-luni-e-seara-de-film-romanesc-contemporan-la-tvr-1/

Lungmetrajele unei generaţii de regizori premiaţi şi recunoscuţi internaţional şi aplaudate de public în toată lumea vor putea fi urmărite din 30 septembrie la TVR 1. Primul film programat: 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2019

Din 30 septembrie, serile de luni, la TVR 1, sunt rezervate filmelor româneşti realizate după anul 2000.

Cea mai nouă comedie a lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, deschide seria filmelor româneşti contemporane pe care le vom vedea la TVR 1, filmul fiind programat luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Printre titlurile lungmetrajelor prezente şi/sau premiate la festivaluri de film internaţionale şi pe care TVR 1 le va difuza în următoarea perioadă se numără:

Morgen (2010), de Marian Crişan, propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, ediţia 2012,

Box (2015), regizat de Florin Şerban (filmul a obţinut premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, dar a fost prezentat în peste alte zece festivaluri de film naţionale şi internaţionale);

Afacerea Est (2016), a lui Igor Cobileanski (premiu pentru cel mai bun scenariu, dar şi pentru cel mai bun actor – Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu, obţinute la Tallinn),

Nuntă în Basarabia

Bună, ce faci? (2011) – regia Alexandru Maftei (premii naţionale şi internaţionale),

Despre oameni şi melci (2012), regia Tudor Giurgiu (premii naţionale, precum şi premii internaţionale obţinute, printre altele, în cadrul festivalurilor internaţionale Film de la Varşovia, Valladolid sau Palic, Serbia, Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfăşurat în 2013 la Los Angeles),

Ursul (2011), regia Dan Chişu (a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovič),

LoverBoy (2011), regia Cătălin Mitulescu (proiectat la secţiunea „Un Certain Regard”, la Cannes 2011),

Caravana cinematografică (2009), regizat de Titus Muntean (premii şi alte 3 nominalizări la Premiile Gopo în 2011) sau

Nuntă în Basarabia (2009), regia Nap Toader (premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival, dar şi nominalizări la Premiile Gopo).

*

6,9 pe scara Richter – o comedie cu accente de musical

Regizorul filmelor Filantropica, Restul e tăcere sau Asfalt Tango, ne propune la TVR 1 6,9 pe scara Richter, o comedie cu accente de musical.

Este primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul şi regia, ci şi muzica şi versurile. Producţie a anului 2016, filmul îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Simona Arsu, Alexandru Papadopol.

Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Cătălin Cristuţiu – montajul. Comedia poate fi vizionată la TVR 1 luni, 30 septembrie, de la ora 22.10.

Tony, un tânăr actor de teatru, navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi „experţii”.

Însă adevăratul cutremur pentru el se dovedeşte a fi reapariţia intempestivă a propriului său tată, după decenii de absenţă. Manipulator şi amoral, tatăl se instalează în universul fiului, bulversându-i existenţa, iar rolul principal din musicalul în care joacă Tony oglindeşte perfect viaţa lui haotică aflată în pragul colapsului.

TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, alocând în acest scop 15% din veniturile obţinute din publicitate. Filmele româneşti difuzate începând de azi la TVR 1 sunt producţii la a căror finanţare Televiziunea Română a contribuit cu venituri încasate din publicitate.

Foto: seară de film românesc contemporan la TVR 1 – facebook

08
/04
/15

Actorul american Tom Cruise, care a fost căsătorit de trei ori, a decis să apeleze la ajutorul angajaţilor şi colaboratorilor săi apropiaţi pentru a-şi găsi o nouă iubită. "Tom era stresat din cauza întâlnirilor romantice, după controversele generate de precedenta «căutare» a unei soţii, însă acum a obosit să fie singur", informează contactmusic.com.

07
/04
/15

Când a ales să plece din țară, în 1989, Bogdan Stanoevici era un tânar actor în mare vogă, lăudat de critici, căutat de regizori, răsfățat de femei și invidiat de bărbați. De profesie actor, cunoscut pentru roluri precum "Sania albastră", de Ioan Carmăzan, "Noi, cei din linia întâi", de Sergiu Nicolaescu, și "Tertium non datur", de Lucian Pintilie, Bogdan Stanoevici a fost în centrul atenției în ultimii ani datorită carierei sale politice.

06
/04
/15

Pisica neagră, circul magic, un prinț de sârmă și un mic trompetist îndârjit îi vor încânta pe cei mici la cea de-a șasea ediție NexT Kids, un program special dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani, în cadrul Festivalul Internaţional de Film NexT (15 - 19 aprilie).

06
/04
/15

Un film revelator despre înțelegerile statului italian cu Mafia, care a făcut vâlvă în 2014 la Festivalul de la Veneția, este unul dintre cele șapte titluri din competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie). The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, dezvăluie modul în care reprezentanți ai statului acționau ca punți de legătură sau agenți ai crimei organizate.

06
/04
/15

Serialul politic "House of Cards" va continua cu cel de-al patrulea sezon, care va fi difuzat pe internet în 2016. Kevin Spacey a fost recompensat, în 2015, cu un Glob de Aur pentru rolul din acest serial, la fel ca şi Robin Wright, partenera sa din film, premiată pentru rolul soţiei lui Frank Underwood.

03
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Întâmplarea face ca filmele de debut a două regizoare românce să poată fi văzute în același timp pe marile ecrane: documentarul „Aliyah DaDa”, al Oanei Giurgiu (cunoscută ca producătoare), și lungmetrajul de ficțiune „Marussia”, al Evei Pervolovici, o tânără cineastă stabilită în Franța.

03
/04
/15

"Caravana filmului românesc" va debuta luni, în Bucureşti, peliculele "Amintiri din copilărie" şi "Saltimbancii", de Elisabeta Bostan, şi "Dumbrava minunată", de Gheorghe Naghi, urmând să fie proiectate între 6 şi 9 aprilie în sala de consiliu a primăriei sectorului 4, în programul "Şcoala Altfel".

02
/04
/15

Filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă şi premiate la marile festivaluri vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie

01
/04
/15

SPECIAL ZIARUL METROPOLIS. Că sunt intimidant de frumoase și copleșitor de talentate este o banalitate. Ele sunt, de fapt, zeițe coborâte printre noi, muritorii. Datorită lor e imposibil să nu iubești filmul francez de ieri sau de azi, cu toate aerele lui de superioritate.