Aliyah DaDa & Marussia. Regizoarele iau cuvântul!
https://www.ziarulmetropolis.ro/aliyah-dada-marussia-regizoarele-iau-cuvantul/

CRONICĂ DE FILM Întâmplarea face ca filmele de debut a două regizoare românce să poată fi văzute în acelaşi timp pe marile ecrane: documentarul „Aliyah DaDa”, al Oanei Giurgiu (cunoscută ca producătoare), şi lungmetrajul de ficţiune „Marussia”, al Evei Pervolovici, o tânără cineastă stabilită în Franţa.

Un articol de Ionuţ Mareş|3 Aprilie 2015

„Aliyah DaDa” este un proiect ambițios, pentru că, pe parcursul a aproape două ore, încearcă să livreze o istorie condensată a evreilor din România modernă și contemporană și, mai ales, a plecării lor de-a lungul timpului.

Mai exact, de la primii evrei care au părăsit România la sfârșitul al XIX-lea de prin Moldova pentru a se instala în Palestina de atunci, până la vânzările de evrei din timpului lui Ceaușescu.

Oana Giurgiu reușește să distileze o presupusă cantitate enormă de informație și nenumăratele piste demne de urmărit și obține o istorie cursivă, spusă când la persoana întâi, când din perspectiva unei voci narative istoric-obiective.

Ea îmbină fotografii și fragmente de înregistrări de arhivă cu interviuri cu evrei în vârstă care rememorează trecutul lor și al familiei lor.

Și, între acestea, Oana Giurgiu inserează colaje menite, pe de o parte, a exprima grafic și vizual comentariul (aproape omniprezent) din off și, pe de altă parte, a fi în ton cu preocupările artistice ale dadaiștilor, unul dintre cofondatorii mișcării, Tristan Tzara, fiind născut în Moinești (Bacău), orășel de unde au plecat și primii evrei din România și de unde începe și „Aliyah DaDa”.

Filmat inclusiv în Israel, acest documentar de debut este un film necesar (prin subiect), chiar dacă nu strălucește prin execuția regizorală.

Nimic original și nemaiîntâlnit în stilul Oanei Giurgiu, preocupată, aparent, mai mult de a menține coerența și claritatea poveștii sale sensibile, decât de a se aventura dincolo de montarea unor imagini și fragmente de interviuri, condimentate cu tehnica (inventivă a) colajelor.

Comentariul, citit de regizoare însăși și care este deseori didactic și pretențios, abundă în informații și nume, fiind marcat și de unele sentințe.

O mai atentă periere a lui și renunțatea la tonul de manual de istorie în favoarea unei abordări mai personale (cu un accent mai pronunțat pe personaje) ar fi permis filmului să treacă de la nivelul de documentar corect și util la o meditație mai profundă asupra raporturilor între destinele individuale și istorie.

Distribuit de Transilvania Film, „Aliyah DaDa” a intrat în cinematografe la 27 martie.

INFO

Aliyah DaDa

Regia: Oana Giurgiu

Rating: ●●○○○

 

Lansat pentru prima dată la nivel internațional în 2013 și cu o carieră ulterioară bună în festivaluri, „Marussia” este filmat în Paris, vorbit în rusă și franceză și regizat de o româncă.

Stabilită de câțiva ani în Franța, Eva Pervolovici folosește pentru filmul său o poveste simplă, inspirată dintr-o situație reală: o tânără rusoaică nonconformistă, imigrantă de mai mulți ani care încearcă să obțină azil în Franța, cutreieră străzile Parisului împreună cu fiica sa de șase ani, căutând în fiecare noapte câte un loc de dormit, după ce este evacuată din fosta locuință.

Femeia reală care a inspirat personajul mamei este înlocuită de o actriță profesionistă – Dinara Drukarova. Însă fetița – Marie-Isabelle Stheynman, născută în Franța – este păstrată și în film.

Punctat de câteva momente de reverie ce încearcă să contrabalanseze realismul emoțional dominant, „Marussia” se susține pe charisma celor două protagoniste, ale căror chipuri tușante sunt filmate în cadre strânse, și pe mimarea unei dezordini a existenței, a acelei stări mărețe de vagabondare atât de dragi cinematografiei franceze.
În ciuda situației lor, mama și fiica nu cerșesc mila spectatorilor, ci, prin demnitate și sensibilitate, impun respect și îndeamnă la înțelegere.

Așa cum s-a remarcat, „Marussia” este un film tandru. Dar nu și dulceag. Temperamentul imprevizibil și dificil de judecat moral al femeii (care apelează inclusiv la „aventuri de-o noapte” pentru a găsi o cameră de dormit) și relația ei strânsă și duioasă cu fetița stabilesc tonul afectiv care domină fiecare scenă.

„Marussia” este un film despre libertatea trăită cu voluptate și fără apăsarea vinovăției, realizat fără crispare și cu maximă delicatețe feminină.

Distribuit de Clorofilm, „Marussia” a intrat în cinematografe la 27 martie.

INFO

Marussia (2013)

Regia: Eva Pervolovici

Rating: ●●●○○

Foto Marussia: cinemagia

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

Page 1 of 22412345...102030...Last »