Dan C. Mihailescu, punct final
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-punct-final/

„Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (…) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” – Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunţat la „Cartea de la ora 5”, acesta făcând anunţul în ultima apariţie online a proiectului.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Dan C. Mihăilescu a realizat timp de 15 ani emisiunea tv „Omul care aduce cartea”, la Pro TV. La iniţiativa Emag, a început online „Cartea de la ora 5”, devenit un experiment de 12 luni „cât se poate de palpitant, de plăcut şi de instructiv”.

Faţă de publicul de la televizor care este învăţat să fie un receptor, un public cuminte care are nevoie de predici de la anvon, de recomandări de cărţi, de noutăţi, de basme, de poveşti, de lecţii de viaţă, publicul online am observat că are o nervozitate, o vitalitate, o rapiditate şi mai ales o sete de interacţionare cu cel care trimite informaţia cum eu n-am fost obişnuit în viaţa mea – Dan C. Mihailescu

„Eu sunt un reacţionar, un arheofil, un conservator, un maniac al status quo-ului, un om care refuză cu obstinaţie să aibă pagină de Facebook, un om care nu s-a uitat pe un site în viaţa lui, care n-a intrat pe Google, care nu ştie decât teoretic ce înseamnă internet. Dumneavoastră din toate semnalele pe care le-am observat aveţi nevoie să fiţi surprinşi, hărţuiţi, alintaţi, şocaţi, aveţi nevoie de un partener egal, nu suportaţi să primiţi lecţii de la catedră”, a explicat Dan C. Mihăilescu.

Îndrăgitului critic literar a vorbit și despre următoarele sale proiecte: „Eu acum nu-mi doresc decât să mă retrag în vizuină şi să apuc cele două sau trei cărţi, pe care sper să le duc până la capăt. Să nu vă supăraţi şi să înţelegeţi că mă simt ca Ingrid Bergman în «Vă place Brahms». Ea spunea, la final, cu neputinţă şi blazare, strigându-i lui Anthony Perkins: «I’m old!». „Cred că sunt prea bătrân pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări”.

Acesta a fost modul prin care Dan C. Mihăilescu (care la final a fredonat un vers din „Les grands boulevards”,  de Yves Montand) şi-a luat la revedere de la publicul său .

Foto: Dan C. Mihailescu – Cartea de la ora 5

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.