Daniel Day-Lewis renunță la actorie!
https://www.ziarulmetropolis.ro/daniel-day-lewis-renunta-la-actorie/

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câştigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunţând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis „nu mai lucrează ca actor”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marţi de revista de specialitate Variety.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2017

Anglo-irlandezul în vârstă de 60 de ani, considerat unul dintre actorii cei mai talentați ai generației sale, „este extrem de recunoscător față de toți colaboratorii săi și față de public după atât de mulți ani. Aceasta este o decizie personală și nici el, nici reprezentanții săi, nu vor comenta”, a mai spus Dart.

Actorul recunoscut pentru exigența, partizan al imersiunii complete în personajele sale, este primul și până în ziua de azi singurul care a câștigat trei premii Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal (”My left foot” în 1990, ”There will be blood” în 2008 și ”Lincoln” în 2012).

Ultimul său film, regizat de Paul Thomas Anderson, ”Phantom Thread”, urmează să fie lansat pe marile ecrane la sfârșitul lunii decembrie în Statele Unite. În acesta, Day-Lewis joacă rolul unui designer de modă care lucrează în înalta societate londoneză a anilor 1950.

Actorul britanic Daniel Day-Lewis, de trei ori distins cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină, s-a născut la 29 aprilie 1957, la Londra.

Este fiul renumitului poet irlandez Cecil Day-Lewis, cunoscut sub pseudonimul Nicholas Blake, și al actriței Jill Balcon și nepot al lui Sir Michael Balcon, personalitate importantă a cinematografiei britanice, director al renumitelor studiouri Ealing, potrivit site-ului www.imdb.com.

Daniel Day-Lewis este cunoscut pentru faptul că-și însușește rolurile în care joacă pe toată perioada filmărilor, în viața sa de zi cu zi, nu numai pe platourile de filmare.

Astfel, pentru rolul din filmul ”The Unbearable Lightness of Being”, în care a jucat alături de Juliette Binoche, nu numai că a învățat limba cehă, dar a și rămas în pielea personajului timp de opt luni, cât au durat filmările.

De asemenea, pentru o interpretare cât mai autentică a personajului Christy Brown din ”My Left Foot” (1989), actorul a încercat să experimenteze viața unei persoane paralizate, deplasându-se într-un scaun cu rotile chiar și în afara filmărilor, solicitând pentru aceasta ajutorul membrilor echipei de filmare.

Daniel Day-Lewis obișnuia să ia pauze destul de lungi între filme, pentru a se dedica apoi în întregime unui nou rol, dar se pare că tocmai aceasta este cheia succesului său.

În 2012, actorul l-a interpretat pe Abraham Lincoln, unul dintre cei mai iubiți președinți americani, în filmul ”Lincoln”, în regia lui Steven Spielberg. Acest rol i-a adus premiul BAFTA și cel de-al treilea premiu Oscar pentru cel mai bun actor principal.

Foto: Daniel Day-Lewis – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.