Dansează-ți povestea la Dance Yourself – atelier de dans contemporan pentru adolescenți
https://www.ziarulmetropolis.ro/danseaza-ti-povestea-la-dance-yourself-atelier-de-dans-contemporan-pentru-adolescenti/

Adolescenţii bucureşteni pasionaţi de dans sunt invitaţi în această toamnă la Dance Yourself – atelier de dans contemporan, la care participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere şi selecţie.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2017

Atelierul este organizat de Asociația Culturală Control N și are loc în perioada 9-15 octombrie, într-unul dintre cele mai noi și mai ofertante spații dedicate dansului contemporan din București – Centrul Independent Coregrafic Linotip.

Dance Yourself este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ. Înscrierile la atelierul Dance Yourself se pot face până la data de 1 octombrie 2017.

Dance Yourself – atelier de dans contemporan pentru adolescenți își propune să ofere șansa unei experiențe de lucru profesioniste, în zona dansului contemporan, unui număr de 20 de adolescenți din Bucuresti, selecționați din liceele bucureștene. Atelierul va oferi grupului de participanți un training intensiv în sfera dansului contemporan, îmbinând armonios elementele teoretice cu lucrul practic.

Îndrumați de Oana Răsuceanu, în calitate de trainer și coregraf, toți cei 20 de adolescenți își vor crea propria poveste din mișcări, o poveste care va interacționa cu poveștile personale ale colegilor de atelier. Viața lor de zi cu zi, cu ritmul și energia specifice fiecăruia dintre ei, va reprezenta imboldul construcției artistice și cercetării atelierului, care își propune să ofere șansa exprimării libere și originale a unor mișcări coregrafice ghidate, dar nu impuse.

Dance Yourself Performance

Tinerii selecționați în urma înscrierilor vor avea oportunitatea de a-și analiza cele mai adânci trăiri, gânduri, senzații într-un mod creativ și de a le transmite prin mișcare. Astfel, de-a lungul întâlnirilor de studiu, participanții vor înțelege că braţele, capul, picioarele, degetele, genunchii, gâtul, umerii, spatele, gleznele, transmit uneori mai mult decât o privire, decât un cuvânt, două sau trei și că au puterea să ne ajute să căutăm răspunsuri în noi înşine şi să le transmitem mai departe. Adolescenții vor transpune în mișcări lucruri de care le e teamă, lucruri banale de zi cu zi, lucruri care îi bucură sau îi întristează.

Coregrafiile create alături de trainer-ul atelierului vor fi puse în evidență de un scenariu conceput de Oana Răsuceanu, inspirat din orele și zilele de lucru petrecute alături de cei 20 de adolescenți.

Atelierul se va încheia cu un performance dedicat publicului larg și de specialitate deopotrivă. Cei 20 de adolescenți vor deveni protagoniștii unui număr de 3 reprezentații ale unui spectacol creat de ei înșiși, un act artistic menit să cuprindă coregrafiile originale create de participanți.

Cele 3 reprezentații cu public ale Dance Yourself Performance vor fi găzduite de 3 spații culturale din București: Linotip – Centru Independent Coregrafic, Centrul de Teatru Educațional Replika și Make a Point – spațiu de cultură independent, și sunt programate la finalul atelierului și începutul lunii noiembrie.

Despre înscrieri

Toți cei interesați se pot înscrie la adresa de email [email protected] până la data de 1 octombrie 2017 prin trimiterea unui mesaj cu subiectul “Înscriere Dance Yourself” care să conțină:

  • Numele
  • Număr de telefon
  • Vârsta
  • Liceul la care înveți
  • Motivul sau motivele pentru care îți dorești să participi la Dance Yourself (maxim 1000 de semne)
  • Mențiunea altor ateliere de gen la care ai mai participat (dacă e cazul)
  • Orice alte informații relevante legate de pasiunea ta pentru dans.

Despre Oana Răsuceanu

Oana Răsuceanu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” –  Facultatea de Film, secţia Comunicare audio-vizuală (scenaristică şi critică de film) şi S.N.S.P.A – Facultatea de Relații Publice şi Comunicare David Ogilvy în 2006.

A absolvit un master în Artă Coregrafică la UNATC în 2007.

A derulat o serie de proiecte în zona teatrului și dansului, ca scenarist/ dramaturg, regizor și coregraf, fiind în continuare activă în aceste domenii. Printre spectacolele realizate de ea până în acest moment se află DORIAN (spectacol de dans contemporan, produs de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de AFCN și Ministerul Culturii prin programul Acces; selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru – FNT2017), Telefonul din colțul străzii (după texte de Cristian Popescu – spectacol de teatru-dans integrat în modulul educațional cu același titlu, implementat în 6 licee din București în noiembrie 2015, cu sprijinul ArCub, parte din proiectul Ești București!), Dear Diary (spectacol de master în artă coregrafică, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din București).

Spectacolul DORIAN, creat de Oana alături de o echipă de artiști din domenii precum film, arhitectură, muzică, poate fi văzut în această toamnă la Teatrul Odeon din București și în diferite orașe din țară precum Cluj (la Teatrul Maghiar de Stat), Târgu Mureș (la Teatrul Național din Târgu Mureș), Buzău (la Teatrul „George Ciprian”), Tulcea (la Teatrul „Jean Bart”) și Sibiu (la Teatrul GONG).

Începând cu 2009, în calitate de trainer, Oana a derulat o serie de ateliere de dans contemporan și scenaristică, dedicate adolescenților. Din 2009 este membru – fondator, președinte și trainer al Asociației Culturale Control N.

Foto: Dance Yourself – facebook

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.