Dansul impune ritmul evenimentelor de la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dansul-impune-ritmul-evenimentelor-de-la-fest-fdr/

La Timişoara, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole fascinante, care au capacitatea de a se adresa tuturor categoriilor de public şi care transformă oraşul într-o feerică sală de spectacol.

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2014

Astfel, joi, 12 iunie, la Sala 2, de la ora 19.00, D’ale noastre, un spectacol marca Gigi Căciuleanu (o producție Teatrul Național București și Art Production), deschide seria spectacolelor de teatru-dans ale FEST-FDR.

Despre Caragiale şi ideea acestui spectacol, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu scria: „Am vrut să rescriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe dintre acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. (…) Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre.”

Tot joi, începând cu ora 22.00, în Piaţa Victoriei, spectatorii timişoreni vor putea vedea sau, după cum afirma cea mai mare parte a celor prezenți miercuri seara, vor putea revedea cea de a doua reprezentaţie cu spectacolul Do Do Land, după o idee de Lewis Carroll, al Grupo Puja! din Spania.

Inspirat din lumile subterane ale lui Lewis Carroll, Do Do Land este un spectacol ce se desfășoară pe mai multe niveluri, care păstrează ceva din Alice și toate celelalte sensuri și senzații izvorâte din Țara Minunilor – Do Do Land.

Ziua de vineri, 13 iunie, este dedicată scenografiei, dansului şi muzicii. Seara va debuta la ora 18.30, în Hol Coloane, cu vernisajul expoziţiei Timişoara, o „ţară a surâsului” şi a triumfului pentru George Löwendal, organizată de Fundaţia Löwendal.

Puja 16_resize

Expoziţia cuprinde 50 dintre lucrările de referință ale operei scenografice a lui George Löwendal şi va fi deschisă pe toată durata Festivalului. Printre aceste lucrări se numără și o schiță de decor realizată pentru Țara surâsului de Lehár, cel mai mare succes pe care George Löwendal l-a avut vreodată ca scenograf, la 80 de ani de la montarea spectacolului la Timișoara.

De la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului, publicul FEST-FDR are întâlnire cu spectacolul Hai Iu Iu nu Hey You You, concert remix-uri Maria Tănase, în regia lui Radu Afrim.

Proiectul s-a născut la început de septembrie, la Gala Tânărului Actor – HOP de la Costineşti, eveniment organizat de UNITER, şi este rezultatul unui atelier de creaţie intitulat „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea şi desfăşurat pe parcursul a patru zile, spectacolul fiind ulterior produs de UNITER.

Seara de 13 iunie se va încheia sub cerul liber, în Parcul Civic, la ora 22.00, cu Demlazz – Concert Ze Murnau. Conceput ca un proiect de sunet și imagine, Ze Murnau explorează punctul de contact și sinestezia dintre acestea. Pentru amatorii de etichete, Ze Murnau propune o nouă etichetă muzicală: „mlazz”, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaștinilor locale cu elemente de no wave jose și jazz.

Se anunţă aşadar două zile pline de evenimente culturale, pornind de la Caragiale, traversând Ţara Minunilor şi pe cea a „Surâsului” şi ajungând în universul Mariei Tănase şi al elementelor de no wave jose și jazz.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.