Dansul impune ritmul evenimentelor de la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dansul-impune-ritmul-evenimentelor-de-la-fest-fdr/

La Timişoara, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) continuă cu spectacole fascinante, care au capacitatea de a se adresa tuturor categoriilor de public şi care transformă oraşul într-o feerică sală de spectacol.

Un articol de Petre Ivan|12 iunie 2014

Astfel, joi, 12 iunie, la Sala 2, de la ora 19.00, D’ale noastre, un spectacol marca Gigi Căciuleanu (o producție Teatrul Național București și Art Production), deschide seria spectacolelor de teatru-dans ale FEST-FDR.

Despre Caragiale şi ideea acestui spectacol, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu scria: „Am vrut să rescriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe dintre acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. (…) Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre.”

Tot joi, începând cu ora 22.00, în Piaţa Victoriei, spectatorii timişoreni vor putea vedea sau, după cum afirma cea mai mare parte a celor prezenți miercuri seara, vor putea revedea cea de a doua reprezentaţie cu spectacolul Do Do Land, după o idee de Lewis Carroll, al Grupo Puja! din Spania.

Inspirat din lumile subterane ale lui Lewis Carroll, Do Do Land este un spectacol ce se desfășoară pe mai multe niveluri, care păstrează ceva din Alice și toate celelalte sensuri și senzații izvorâte din Țara Minunilor – Do Do Land.

Ziua de vineri, 13 iunie, este dedicată scenografiei, dansului şi muzicii. Seara va debuta la ora 18.30, în Hol Coloane, cu vernisajul expoziţiei Timişoara, o „ţară a surâsului” şi a triumfului pentru George Löwendal, organizată de Fundaţia Löwendal.

Puja 16_resize

Expoziţia cuprinde 50 dintre lucrările de referință ale operei scenografice a lui George Löwendal şi va fi deschisă pe toată durata Festivalului. Printre aceste lucrări se numără și o schiță de decor realizată pentru Țara surâsului de Lehár, cel mai mare succes pe care George Löwendal l-a avut vreodată ca scenograf, la 80 de ani de la montarea spectacolului la Timișoara.

De la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului, publicul FEST-FDR are întâlnire cu spectacolul Hai Iu Iu nu Hey You You, concert remix-uri Maria Tănase, în regia lui Radu Afrim.

Proiectul s-a născut la început de septembrie, la Gala Tânărului Actor – HOP de la Costineşti, eveniment organizat de UNITER, şi este rezultatul unui atelier de creaţie intitulat „Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicianul Vlaicu Golcea şi desfăşurat pe parcursul a patru zile, spectacolul fiind ulterior produs de UNITER.

Seara de 13 iunie se va încheia sub cerul liber, în Parcul Civic, la ora 22.00, cu Demlazz – Concert Ze Murnau. Conceput ca un proiect de sunet și imagine, Ze Murnau explorează punctul de contact și sinestezia dintre acestea. Pentru amatorii de etichete, Ze Murnau propune o nouă etichetă muzicală: „mlazz”, o îmbinare a muzicii izvorâte din energia mlaștinilor locale cu elemente de no wave jose și jazz.

Se anunţă aşadar două zile pline de evenimente culturale, pornind de la Caragiale, traversând Ţara Minunilor şi pe cea a „Surâsului” şi ajungând în universul Mariei Tănase şi al elementelor de no wave jose și jazz.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.