Dansul ritualic al dervişilor rotitori, în premieră în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/dansul-ritualic-al-dervisilor-rotitori-in-premiera-in-bucuresti/

Dansul ritualic al dervişilor rotitori Sema Gösterisi, intitulat „Întâlniri de suflet”, va fi prezentat pentru prima dată în România, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, marţi, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Evenimentul din Bucureşti este intitulat „Întâlniri de suflet”, spectacolul fiind prezentat pentru prima dată în România şi susţinut de un ansamblu de dervişi rotitori veniţi din regiunea Konya, renumită pentru această formă de exprimare artistică şi filosofică.

„Întâlniri de suflet” este o călătorie fascinantă şi seducătoare pe ritmurile muzicii de taṣawwuf, dansul ritualic fiind realizat fie de un singur derviş (semazen în limba turcă), fie de mai mulţi dervişi. Pe ritmurile muzicii mistice, dervişii se desprind de lumea pământească şi încep călătoria către creator. Această călătorie are şapte etape, iar ceremonia mistică se poate face oriunde. Dar nu oricine poate realiza această transpunere.” – susţin organizatorii.

„Dervişii trec printr-o educaţie specială pentru a renunţa la lumea pământească şi pentru a ajunge la creator. „Dansul dervişilor este o poveste despre desprinderea de noi înşine pe care seducătoarea cultură turcă o oferă culturii universale”, mai spun aceştia.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia, împreună cu Institutul Yunus Emre-Bucureşti.

Foto: Dansul ritualic al dervişilor rotitori – facebook

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

29
/10
/19

În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică 2019, cinstind memoria Haricleei Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, manifestările din acest an au constituit în acelaşi timp o formidabilă pregătire pentru ediţia din 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de remarcabile împliniri.