Daria Parkhomenko, premiul I la Concursul Enescu 2018 – Secțiunea Pian
https://www.ziarulmetropolis.ro/daria-parkhomenko-premiul-i-la-concursul-enescu-2018-sectiunea-pian/

Concursul „George Enescu” 2018 a ajuns la final. Daria Parkhomenko este câştigătoarea Secţiunii Pian. Un român şi un coreean  premiaţi la Secţiunea Compoziţie. Daria Parkhomenko (Rusia), în vârstă de 27 de ani, a câştigat Concursul Enescu 2018, Secţiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op.30de Serghei Rahmaninov.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2018

În urma votului juriului, concurenta s-a clasat pe o poziție de egalitate cu câștigătorul locului al II-lea – Daumants Liepins -, iar decizia finală a aparținut președintelui juriului, Philippe Entremont.

Finala de Pian a Concursului Enescua avut loc duminică, 23 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Daumants Liepins (Letonia), iar pe locul al treilea Alexander Panfilov (Rusia). Finaliștii au fost acompaniați de Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de la pupitru de dirijorul Vassily Sinaisky.

Premiul Constanța Erbiceanu (2500 de euro), oferit de Fundația Culturală Erbiceanu ,,celui mai valoros competitor român”, i-a revenit concurentului Florian Mitrea.

Daria Parkhomenko, câștigătoarea premiului I al Secțiunii Pian, este născută pe 28 aprilie 1991 și studiază la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg (prof. Stepan Simonian) și Școala de Muzică de la Fiesole (prof. Eliso Virsaladze). A susţinut recitaluri şi concerte în săli de concerte renumite precum Sala Mare a Filarmonicii din Rostov, Sala Laeisz din Hamburg si Sendesaal din Bremen, Sala Teatrului Mariinsky, alături de Filarmonica din Rostock, Filarmonica Națională a Letoniei, Orchestra Națională din Talinn, Orchestra din Kaunas, Tainan Artists Orchestra.

Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2018 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorul Concursului Enescu 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.  Trofeele Concursului Enescu 2018, oferite celor trei  muzicieni, sunt realizate din porțelan alb și poartă semnătura artistei Daniela Făiniș.

Rezultatele au fost anunțate duminică seară de juriul format dinPhilippe Entremont (Președintele Juriului), Hyoung-Joon Chang, Dan Atanasiu, Dana Borșan, Andrei Pisarev, Pascal Rogé, Peter Jablonski și Philippe Dinkel.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost anunțate premiile la Secțiunea Compoziție din a cărui juriu au făcut parte Zygmunt Krauze (Președintele Juriului), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner și Cornel Țăranu.

Alexandru-Ștefan Murariu (România) a fost câștigătorul Secțiunii de Muzică Simfonică (premiu în valoare de 10 000 de euro) cu lucrarea Concert pour clarinette et orchestre. Iar la Secțiunea Muzică de Cameră (7 000 de euro) a fost desemnat câștigător Jung Hoon Nam (Coreea de Sud) pentru lucrarea Scattering for string quartet.

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu a oferit publicului o experiență unică, și a extins perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Foto: Concursul Enescu 2018  – facebook

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.