Concursul Enescu 2018. 17 tineri muzicieni, în EtapaII a Secțiunii de Vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-2018-17-tineri-muzicieni-in-etapaii-a-sectiunii-de-vioara/

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia şi China şi câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croaţia, Turcia şi Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunţate luni seară.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

Etapa I a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, Secțiunea Vioară, s-a desfășurat în zilele de 8, 9 și 10 septembrie, la Universitatea de Muzică din București.

Juriul de specialitate a decis luni seară, 10 septembrie, concurenţii calificaţi pentru Etapa a II-a a Concursului. Datorită nivelului de performanță ridicat al concurenților înscriși la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decisselectarea a 17 tineri muzicieni care vor merge mai departe în cadrul Concursului Enescu 2018, în loc de 16, precum s-a întâmplat și în etapa II a secțiunii de Violoncel.

Concurenții calificați sunt:

Angela Jiye Bae (Coreea de Sud), Mălina Ciobanu (România), CristianDe Sa (Marea Britanie), Giuseppe  Gibboni (Italia), Haram Kim (Coreea de Sud), Alexandra Lomeiko (Noua Zeelandă), Elias David Moncado (Germania),  Felicitas Schiffner (Germania), Vikram Sedona (Italia), Haruna Shinoyama (Japonia), Orest Smovzh (Ucraina), Una Stanic (Croația), Alican Suner (Turcia), Alexandra Tirsu (Republica Moldova), Yukiko Uno (Japonia), Songao Wu (China), Jinru Zhang (China).

Juriul Secțiunii de Vioară a ediției 2018 a Concursului Enescu este format din Pierre Amoyal, (Președintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remuz Azoiței, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu  se va desfăşura în zilele de 12 și 13 septembrie, începând cu ora 10:00, la Ateneul Român. Semifinala se va desfăşura pe15 septembrie.Finala Concursului, Secțiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Christoph Poppen, va avea loc pe 17septembrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Ateneului Român.

Biletele pentru Finala de Vioară sunt disponibile în rețeaua EVENTIM.

Între 1 și 23 septembrie, 270 de tineri artiști din 39 de țări pe tot globul vin la București să intre în competiție pentru a câștiga un trofeu  în cadrul ediției 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susțin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu, în interpretări diferite.

Concurenții evoluează în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.  

La 60 de ani de la prima ediție, înplin an de sărbătoare a Centenaruluiși a 137 de ani de lanașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzicaclasică poate transforma și construi o societate.

Foto: Concursul Enescu – Catalin Filip

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.