Dăruiește-ți ziua, #rescriepovestea (III)
https://www.ziarulmetropolis.ro/daruieste-ti-ziua-rescriepovestea-iii/

Leapşa cu scrisul merge mai departe. De data aceasta, Dan Lungu a scris o poveste pe care unul dintre cititorii lui a dus-o mai departe.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 mai 2020

Proiectul „Dăruieşte ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toţii parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului şi au împărtăşit poveşti ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar şi-au provocat cititorii să rescrie povestea şi să transforme finalul într-unul fericit şi plin de curaj. #ziuatarescriepovestea. Doar împreună putem schimba tabloul în care trăim cu toţii.

Poveste scrisă de Dan Lungu:

Din când în când ieșea în fața casei, pe trotuar, să se bucure de soare. Camera înghesuită în care locuia de ani buni dădea cu fereastra într-un zid. Chiar dacă îl lăsaseră binișor ochii din pricina vârstei, tot îi plăcea să simtă razele, cât de firave, pe pleoape, pe pomeți, pe barba încâlcită.
Pe vremuri exista o curticică, cu o băncuță și doi vișini, dar între timp se construise un bloc peste. La vârsta lui, nu-l mai deranja iremediabil zgomotul mașinilor, așa că stătea acolo, pe malul străzii, în scăunel, cu spatele lipit de perete.
Unii trecători , crezând că cerșește, îi lăsau un ban, o pâine sau un măr. Nu-i refuza, deși nu de asta se afla acolo. O vecină îi pusese de curând în brațe o jumătate de cozonac și un blid cu ouă roșii. Semn că Paștele e aproape. Nu mai avea pe nimeni, dar se învățase singur.
Apoi au venit doi flăcăi în uniformă, cu măști pe față, și i-au cerut un fel de autorizație. I-a rugat să-l ajute cu cozonacul și blidul, dar au refuzat. Cu greu, a urcat și s-a întors cu buletinul.
Au completat o hârtie și i-au întins-o: o amendă, a spus unul dintre ei.
A descifrat cu greu cifrele – era o sumă pe care nu era obișnuit să o citească.

Poveste rescrisă de Mariana Șologon:

Bătrânelul a intrat în casă… A pus castronul cu ouăle roșii pe masă și firul de lumină, care mai degrabă lovea tangent decât să străbată golul acoperit cu sticlă din zidul casei sale, s-a reflectat în linia curbată a fiecăruia dintre ele. Și aerul a devenit mai cald. Bătrânelul s-a gândit ce noroc cu foaia asta, de mult nu mai ieșise să își ia hârtie de scris, caietul vechi pe care îl avea se umpluse cu tot felul de însemnări. A căutat într-un sertar un capăt de creion și a început să scrie pe partea albă cum înțelesese el că ziceau cei doi bărbați cu uniformă, un fel de declarație pentru aer…. Și în timp ce scria a auzit un ciocănit, apoi altul, s-a îndreptat spre ușă, dar nu era nimeni. Atunci a observat că ciocănitul venea din partea opusă, cineva din spatele zidului care îi păzea fereastra lovea cu putere și scosese deja o cărămidă, și pe urmă încă una. Apoi i-a întins o mână cu un ou roșu „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” a răspuns bătrânul! Ținând la rândul lui un ou roșu într-o mână, iar în cealaltă îi rămăsese creionul ca o săgetă îndreptată spre cerul ferestrei eliberate…

Mai multe detalii pe: ziuata.galantom.ro sau pe pagina de Facebook Galantom.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

17
/12
/13

Editura Curtea Veche îşi aşteaptă cititorii la Salonul de Carte Bookfest de Craciun (13 - 23 decembrie), organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu titluri noi, reduceri între 15 şi 65% şi lansări speciale de carte, în prezenţa autorilor.

16
/12
/13

“La noi, când vine iarna“, romanul cunoscutului actor Mircea Diaconu, va fi lansat marți, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia din București. Romanul a apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom și în ediție digitală.

16
/12
/13

„Din vorbă-n vorbă” - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, apărută la editura Humanitas, va fi lansată, marţi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.

11
/12
/13

Vineri, 13 decembrie 2013, Editura Casa Radio vă invită la Café Cărtureşti Verona la o nouă întâlnire cu Cartea vorbită a lui Nichita Stanescu (30 martie 1933–13 decembrie 1983), ajunsă azi, datorită celor care îi iubesc necondiţionat poezia şi nu se pot sătura să-l reasculte citind-o, la a cincea ediţie.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.