Dăruiește-ți ziua, #rescriepovestea (III)
https://www.ziarulmetropolis.ro/daruieste-ti-ziua-rescriepovestea-iii/

Leapşa cu scrisul merge mai departe. De data aceasta, Dan Lungu a scris o poveste pe care unul dintre cititorii lui a dus-o mai departe.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 mai 2020

Proiectul „Dăruieşte ziua ta”, încearcă să rescrie povestea din care facem cu toţii parte. Mai mulţi scriitori s-au alăturat demersului şi au împărtăşit poveşti ce nu aveau mereu cel mai frumos final, dar şi-au provocat cititorii să rescrie povestea şi să transforme finalul într-unul fericit şi plin de curaj. #ziuatarescriepovestea. Doar împreună putem schimba tabloul în care trăim cu toţii.

Poveste scrisă de Dan Lungu:

Din când în când ieșea în fața casei, pe trotuar, să se bucure de soare. Camera înghesuită în care locuia de ani buni dădea cu fereastra într-un zid. Chiar dacă îl lăsaseră binișor ochii din pricina vârstei, tot îi plăcea să simtă razele, cât de firave, pe pleoape, pe pomeți, pe barba încâlcită.
Pe vremuri exista o curticică, cu o băncuță și doi vișini, dar între timp se construise un bloc peste. La vârsta lui, nu-l mai deranja iremediabil zgomotul mașinilor, așa că stătea acolo, pe malul străzii, în scăunel, cu spatele lipit de perete.
Unii trecători , crezând că cerșește, îi lăsau un ban, o pâine sau un măr. Nu-i refuza, deși nu de asta se afla acolo. O vecină îi pusese de curând în brațe o jumătate de cozonac și un blid cu ouă roșii. Semn că Paștele e aproape. Nu mai avea pe nimeni, dar se învățase singur.
Apoi au venit doi flăcăi în uniformă, cu măști pe față, și i-au cerut un fel de autorizație. I-a rugat să-l ajute cu cozonacul și blidul, dar au refuzat. Cu greu, a urcat și s-a întors cu buletinul.
Au completat o hârtie și i-au întins-o: o amendă, a spus unul dintre ei.
A descifrat cu greu cifrele – era o sumă pe care nu era obișnuit să o citească.

Poveste rescrisă de Mariana Șologon:

Bătrânelul a intrat în casă… A pus castronul cu ouăle roșii pe masă și firul de lumină, care mai degrabă lovea tangent decât să străbată golul acoperit cu sticlă din zidul casei sale, s-a reflectat în linia curbată a fiecăruia dintre ele. Și aerul a devenit mai cald. Bătrânelul s-a gândit ce noroc cu foaia asta, de mult nu mai ieșise să își ia hârtie de scris, caietul vechi pe care îl avea se umpluse cu tot felul de însemnări. A căutat într-un sertar un capăt de creion și a început să scrie pe partea albă cum înțelesese el că ziceau cei doi bărbați cu uniformă, un fel de declarație pentru aer…. Și în timp ce scria a auzit un ciocănit, apoi altul, s-a îndreptat spre ușă, dar nu era nimeni. Atunci a observat că ciocănitul venea din partea opusă, cineva din spatele zidului care îi păzea fereastra lovea cu putere și scosese deja o cărămidă, și pe urmă încă una. Apoi i-a întins o mână cu un ou roșu „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” a răspuns bătrânul! Ținând la rândul lui un ou roșu într-o mână, iar în cealaltă îi rămăsese creionul ca o săgetă îndreptată spre cerul ferestrei eliberate…

Mai multe detalii pe: ziuata.galantom.ro sau pe pagina de Facebook Galantom.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.